Proprietatile medicinale ale ghimbirului. Le cunosti?

5
(1)

Tot mai des omul modern se intoarce spre lumea traditionala si leacurile sale. Metodele moderne de tratare a diverselor afectiuni, desi de multe ori eficiente, au multiple efecte adverse si ajung sa ne faca mai mult rau decat bine.

Astfel, nu doar omul de rand, dar si medicii incep sa revina la plantele cunoscute de milenii intregi pentru proprietatile lor vindecatoare. Lipsite de chimicale, blande cu organismul, remediile naturiste revin in forta.

Una dintre plantele folosite de sute de ani pentru beneficiile sale pentru sanatate este ghimbirul. Aceasta este o planta originara din Asia, cu tulpina neramificata ce poate ajunge pana la un metru inaltime. Radacinile sale sunt noduroase, au culoarea albicioasa si o textura fibroasa. Datorita gustului sau, aromat si iute, ghimbirul este considerat o mirodenie.

Mai mult decat un condiment extrem de apreciat, mai ales in bucataria asiatica, aceasta radacina este si o planta medicinala extrem de eficienta in ameliorarea si tratarea unor probleme ca migrenele, hipertensiunea, durerile reumatice sau atacurile de astm. Atestarile privind importanta radacinii de ghimbir, denumita stiintific Zingiber officinale, ca planta medicinala dateaza inca din secolul I.

Dar ce face ghimbirul atat de sanatos pentru organismul nostru? O substanta pe care o contine aceasta radacina, care se numeste gingerol.

proprietatile medicinale ale ghimbirului

Dintre cei 115 compusi chimici diferiti din aceasta planta minune, gingerolul, este un puternic antioxidant si un agent anti-inflamator. Aceste ingrediente active au fost analizate amanuntit de catre specialisti, care au confirmat beneficiile ghimbirului pentru mentinerea unei stari bune de sanatate si tratarea a numeroase afectiuni. Acestia au rezumat in urma studiilor 10 situatii in care consumul de ghimbir se poate dovedi benefic pentru organism.

Ce proprietati medicinale are ghimbirul?

Atacul vascular cerebral si afectiunile cardiace

Acestea sunt doua dintre problemele medicale care afecteaza si ucid anual o parte importanta a populatiei planetei. Din pacate, din cauza stilului de viata al omului modern varsta victimelor este in continua crestere. Aceste probleme pot fi tinute la distanta printr-un stil de viata cat mai sanatos si o alimentatie bogata in superalimente, cum este ghimbirul, usturoiul sau ceapa, antioxidanti cu rol de antibiotic natural, care ajuta la fluidificarea sangelui si indepartarea reziduurilor de pe artere.

Greata si indigestia

Fie ca vorbim despre o banala durere de burta sau despre o greata serioasa matinala, ghimbirul a fost utilizat de mii de ani pentru efectul sau digestiv si pentru eficienta cu care indeparteaza greturile. Studii recente au dovedit ca trei capsule (un total de 1.2 grame) de ghimbir pot ajuta cu adevarat stomacul sa-si goleasca continutul in intestine, lucru care la pacientii cu dispepsie este intarziat.

Acesta este doar unul dintre modurile in care ghimbirul vine in sprijinul persoanelor care sufera de balonare, constipatie sau alte tulburari digestive.

Pentru a calma problemele legate de digestie, greturi si probleme cu stomacul ghimbirul poate fi consumat atat crud dar si sub forma de suc sau ulei esential.

Sindromul de malabsorbtie

Transportul normal al mancarii si, in consecinta, si al nutrientilor din gura, catre stomac si colon este un aspect important pentru sanatate. Daca mancarea ramane blocata undeva pe parcurs, aceasta poate fermenta, putrezi sau, chiar mai grav, poate duce la blocaje (obstructii), care reprezinta o urgenta medicala.

Digestia deficitara poate duce la carente, prin impiedicarea asimilarii nutrientilor din mancare. Toate situatiile de mai sus pot duce la malabsorbtie. Aceasta poate afecta grav organismul privat de substante nutritive esentiale.

Tocmai de aceea, ghimbirul joaca un rol atat de important. Asa cum spuneam si mai sus, aceasta radacina ajuta la mentinerea unei digestii normale si la metabilizarea corecta a alimentelor ingerate, ceea ce duce la intarirea sistemului imunitar.

Probleme cu imunitatea sau sistemul respirator

Medicina ayurvedica a laudat inca din timpuri stravechi abilitatea ghimbirului de a intari sistemul imunitar. Se motiva aceasta credinta prin faptul ca aceasta planta reuseste sa incalzeasca foarte bine organismul, putand raspandi astfel acumularile de toxine din organe.

Intre timp, oamenii de stiinta au demonstrat ca ghimbirul curata sistemul limfatic, ajutand la eliminarea acelor toxine care pot cauza infectii mai ales in zona aparatului respirator. Combinatia dintre uleiul de ghimbir si cel de eucalipt s-a dovedit un remediu de succes pentru cresterea imunitatii si imbunatatirea functiilor respiratorii.

Infectii bacteriene

In 2011 Jurnalul de Microbiologie a publicat un studiu care a urmarit testarea modului in care ghimbirul afecteaza functiile imunitare ale organizmului. Pentru a realiza acest lucru s-a testat abilitatea acestei plante de a ucide streptococi si stafilococi, cum ar fi Stafilococul auriu, comparativ cu modul in care antibioticele lucreaza in acest sens.

Surprinzator sau nu, de fiecare data, tratamentul naturist este cel care a castigat in lupta cu compusii chimici din medicamente. Antibioticele – ampicilina, tetraciclina, cloranfenicolul nu au facut fata puterii antibacteriene a ghimbirului. Aceasta descoperire este cu atat mai importanta cu cat astfel de stafilococi si streptococi apar in mod frecvent in spitale si de multe ori cauzeaza complicatii care se pot dovedi devastatoare pentru sistemul imunitar deja compromis al pacientilor.

Tocmai de aceea este bine ca atunci cand trebuie sa mergeti la spital pentru o interventie chirurgicala sau doar in vizita la o cunostinta, sa amestecati in paharul cu apa de baut cateva picaturi de ulei esential de ghimbir. Astfel, reduceti sansele de a contacta vreo infectie intraspitaliceasca. Iar daca sunteti pacient, cu siguranta, va veti vindeca mult mai repede decat in mod normal si fara complicatii. Alte remedii naturiste, care s-au dovedit eficiente in astfel de infectii si care pot fi combinate cu ghimbirul sunt uleiul de oregano, cel de usturoi si uleiul esential de arbore de ceai.

Infectiile fungice

Una dintre problemele medicale greu de tratat in zilele noastre, deoarece necesita tratament indelungat si se dovedeste tot mai rezistenta la antibiotice, o reprezinta infectiile micotice, ciupercile de diverse tipuri. Vestea buna este ca cercetarile au descoperit ca fungii nu au nicio sansa in fata ghimbirului. Din 30 de plante testate in cadrul unui studiu, ghimbirul s-a dovedit cel mai eficient in eradicarea fungilor.

Pentru un amestec ucigator pentru micoze puteti amesteca ulei esential de ghimbir cu ulei esential de arbore de ceai si o lingurita de ulei de cocos. Amestecul se va aplica pe zona afectata de trei ori pe zi, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Ulcerul si refluxul gastro-esofagian

proprietatile medicinale ale ghimbirului

Inca din anii ’80 studiile au demonstrat ca ghimbirul poate trata ulcerele gastrice. De curand, oamenii de stiinta indieni au reusit sa dovedeasca mai exact eficienta acestui tratament naturist asupra unei probleme care afecteaza o mare parte a populatiei, esofagita de reflux. Se pare ca ghimbirul este de pana la 8 ori mai eficient in tratarea refluxului gastro-esofagian, decat tratamentul clasic cu medicamente de sinteza.

Dureri

Din timpuri stravechi, ghimbirul este recunoscut pentru proprietatile sale calmante, atunci cand vine vorba despre dureri. Asa cum capsaicina are efecte la nivelul receptorilor responsabili cu durerea, ghimbirul actioneaza similar la nivelul terminatiilor nervoase. Asemeni arsurii intense pe care o simtim in momentul in care cosumam ardei iute (in care se gaseste substanta mentionata mai sus, capsaicina), o senzatie similara dar de scurta durata resimtim si in cazul consumului de ghimbir. Se pare ca acesta afecteaza direct caile pe care se transmite durerea, dar reduce si inflamatia, factor care cauzeaza la randu-i durere.

Cancerul

Lucrand cu soarecii lipsiti de sistem imunitar, cercetatorii de la Universitatea din Minnesota au descoperit ca trei doze de ghimbir pe saptamana pot sa intarzie dezvoltarea cancerului colorectal. Si cercetatorii de la Universitatea din Michigan au confirmat aceste rezultate, de data aceasta aplicate, insa la cancerul ovarian.

Diabetul

Substanta activa din ghimbir, gingerolul, amelioreaza simptomele si manifestarile diabetului si imbunatatesc sensibilitatii la insulina. Studii datand din anul 2006 au dovedit ca ghimbirul nu doar previne, dar si ajuta la tratarea diabetului. In plus, utilizarea acestuia imbunatateste si previne complicatiile cauzate de aceasta afectiune, cum ar fi retinopatia diabetica.

Cum se administreaza ghimbirul?

proprietatile medicinale ale ghimbirului

Sunt mai multe modalitati in care poate fi utilizat ghimbirul, pentru a beneficia de proprietatile sale importante pentru sanatate. Cele mai cunoscute sunt:

  • ghimbirul proaspat, care poate fi taiat felii si mixat in blender, pentru a prepara un fresh sau un smoothie, combinat cu alte fructe si legume proaspete;
  • uleiul esential de ghimbir este cea mai eficienta si mai puternica forma in care poate fi administrat. Poate fi utilizat intern, pentru a trata probleme medicale, sau extern, masat pe zonele dureroase sau afectate de diverse afectiuni. Doza obisnuita este de maxim trei picaturi de ulei esential.
  • ceaiul de ghimbir este folosit de obicei pentru eliminarea senzatiilor de greata, linistirea stomacului si relaxare. De asemenea, este benefic pentru reducerea inflamatiilor, consumat de doua, trei ori pe zi. Pentru persoanele mai pretentioase la gust, care considera ghimbirul prea iute, ceaiul poate fi asezonat cu putina miere si lamaie.
  • pudra de ghimbir ne auta sa profitam nu doar de beneficiile acestei radacini pentru sanatate, dar si de rolul sau de condiment.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.