11 metode naturale prin care poti scapa de raul de masina

4.7
(3)

raul de masina

Raul de masina a fost experimentat, cel putin o data, de circa 80% din populatie. Evident, unele persoane sunt mai predispuse decat altele la aceasta pseudo-afectiune care, de multe ori, iti face si tie concediul un cosmar. Senzatia de greata, cefaleea, ametelile, transpiratia sunt printre cele mai cunoscute simptome care vin sa-ti confirme ca te confrunti cu raul de masina.  De regula, odata ce organismul s-a adaptat la modul de deplasare, ele dispar.

Insa nu toti au acest noroc, existand oameni care,  la fiecare drum, intampina aceasta problema destul de deranjanta. De pilda, persoanele care au probleme cu cefaleea, cu migrenele sau sufera de sindromul Meniere se numara printre cei care au constant rau de masina. Care sunt cauzele acestei probleme si ce este de facut in aceasta situatie? Cu ce te inarmezi la drum (in afara de rabdare) pentru a avea o calatorie comoda si relaxanta?

Raul de masina – de ce apare?

Raul de masina face parte din familia raului de miscare, aici intrand raul de avion, de vapor etc. Aparitia sa se datoreaza discrepantei dintre ceea ce vezi si ceea ce simti. Creierul primeste semnale contradictorii de la ochi si urechi. Pe de-o parte,  ochii ii transmit ceva (daca te uiti la podea in timp ce esti in masina, ochii iti spun ca nu te misti), pe de alta parte, urechile ii transmit altceva (faptul ca te misti).

Echilibrul corpului reprezinta una din sarcinile urechii interne. Se deosebesc 2 tipuri de echilibru: echilibrul static si cel dinamic. Echilibrul static gestioneaza orientarea capului si a corpului in raport cu podeaua. Echilibrul dinamic, gestioneaza orientarea capului si a corpului in raport cu miscarile bruste.

Sistemul vestibular, care este responsabil de reglarea echilibrului organismului si sistemul vizual trimit semnale corespunzatoare catre creier. Potrivit lui Robert Stern, profesor de psihologie la Penn State University, raul de masina se instaleaza atunci cand aceasta relatie dintre cele doua sisteme si creier este perturbata. Practic, conflictul care se naste intre ceea ce vezi si ceea ce simti determina producerea unei substante cu efect asupra neuronilor. Or, aceasta substanta este inteleasa de catre organism ca fiind una halucinogena, otravitoare, el reactionand in asa fel incat sa scape de aceasta senzatie de dezorientare.

Inainte de a recurge la metodele propriu-zise pentru combaterea raului de masina, poti incerca 5 strategii care iti pot fi de folos:

  1. Asaza-te pe scaunul din fata al masinii. Acesta este locul in care miscare este resimtita la minim, ajutand considerabil la reducerea greturilor, ametelilor si durerilor de cap. Fiind atent la detaliile traseului, poti scapa de neplacerile raului de masina.
  2. Inchide-ti ochii sau concentreaza-ti privirea asupra liniei de orizont. Are un efect linistitor, ajutandu-te sa previi raul de masina.
  3. Aeriseste locul, deschizand geamul masinii.
  4. Daca nu esti tu soferul, concentreaza-ti privirea asupra actiunii de a conduce. Acest lucru ajuta la prevenirea greturilor.
  5. Inainte de drum, evita sa mananci mult, in special ciocolata si mancaruri consistente si sa consumi cafea sau alcool. Evita, totusi, sa pleci cu stomacul gol. Doctorul Stern recomanda evitarea grasimilor, in aceasta situatie, sustinand ca acestea provoaca schimbari in organism si contribuie, astfel, la starea de greata. De asemenea, s-a demonstrat ca lichidele cu un grad ridicat de proteine sunt mai bune decat cele bogate in carbohidrati.

Dar daca raul de masina nu se lasa invins prin nici una dintre aceste strategii, iata 11 metode naturiste care, cu siguranta, nu vor da in gres in tratarea lui.

Raul de masina – 11 metode naturiste de a-l trata

1. Ghimbir

raul-de-masina

 

Este unul dintre remediile naturiste clasice pentru tratatea raului de masina, fiind cunoscut, in special, pentru efectele sale antiemetice – de prevenire a starii de greata. Se recomanda folosirea radacinii de ghimbir, cu 30 de minute inainte de plecare. Poti folosi ghimbirul in urmatoarele moduri:

  • Ceaiul de ghimbir – cel mai la indeamana mod de utilizare al plantei. Il poti prepara dintr-o lingurita de praf de ghimbir la o ceasca de apa fierbinte sau la o un pahar de suc de fructe.
  • Uleiul de ghimbir – ideal pentru inhalatii, inainte de calatorii. Trebuie sa umpli un bol cu apa fierbinte si sa torni 2-3 picaturi de ulei de ghimbir. Este necesar sa inhalezi vaporii incarcati de ghimbir timp de 5 minute. Daca doresti ca tratamentul sa fie si mai eficient, pune-ti un prosop deasupra capului pentru a inspira cat mai multi vapori. Pentru calatoriile lungi si obositoare este indicat sa iei cate 10-20 de picaturi de ghimbir de 3 ori pe zi. Ghimbirul trateaza raul de calatorie datorita  substantei numita gingerol, care are o dubla actiune – asupra tractului digestiv si asupra sistemului nervos. In plus, diferitele teste au aratat ca o lingurita de ghimbir este la fel de eficienta precum pastilele pentru tratarea raului de masina.
  • Tinctura de ghimbir –  Este indicat sa pui cate 10 picaturi la un pahar cu apa.
  • Capsulele de ghimbir – le gasesti la orice plafar. Este recomandat sa iei 1-2 pastile, inainte de deplasare.

Benefice sunt si bauturile si biscuitii pe baza de ghimbir, pe care ar fi bine sa le ai cu tine in deplasari.

2. Menta

Menta are un rol benefic in prevenirea varsaturilor. Este eficienta sub forma de tinctura. O ceasca de ceai de menta sau 10 picaturi de tinctura de menta diluate intr-un pahar cu apa inainte de deplasare, te ajuta sa previi neplacerile. Bomboanele de menta iti pot fi si ele de ajutor, intr-o masura mai mica.

3. Roinita

O poti utiliza fie sub forma de ceai, fie sub forma de capsule. Ultima varianta reprezinta cea mai eficienta si comoda metoda.

raul-de-masina

4. Sulfina

Tinctura de sulfina este un stimulent al functiei hepatice si regenerator al celulei hepatice. Are efecte benefice si in combaterea raului de masina. 30 de picaturi diluate intr-un pahar de apa inainte de drum iti vor fi de real folos!

5. Maghiranul

Aceasta planta este folosita, de obicei,  in tratarea problemelor digestive si in tuberculoza. O infuzie din 1-2 linguri de maghiran trateaza, insa, cu succes si raul de masina.

6. Chimenul

raul-de-masina

Chimenul are un efect linistitor asupra durerilor de stomac, inlaturand ametelile si regland ritmul cardiac. Atat semintele de chimen, cat si pastilele din chimen pe care le gasesti la farmacie sunt de ajutor in prevenirea si tratarea raului de masina. Specialistii iti recomanda sa consumi 10-20 de seminte inainte de a pleca la drum sau sa iei capsule de chimen de 3 ori pe zi.

7. Levantica

Senzatia de greata si spasmele stomacale pot fi usor de  tinut in frau cu o infuzie de levantica. Prepara ceaiul din 2 lingurite de levantica la o ceasca de apa fierbinte. Planta este si mai eficienta daca o utilizezi sub forma de tinctura: 10-20 de picaturi diluate intr-un pahar cu apa, inainte de drum.

8. Sucul natural de zmeura

Acest remediu se adreseaza, in special, copiilor, avand efecte benefice asupra simptomelor de greata.

9. Busuioculraul-de-masina

Ceaiul de busuioc este recomandat copiilor, precum sucul de zmeura, prevenind starile de greata, varsaturile si ametelile. Il poti prepara punand o lingurita de planta la o ceasca de apa fierbinte.

10. Servetelele cu alcool

Servetele cu alcool te ajuta atunci cand prezinti simptome de greata si ameteli. Aplicand un servetel cu alcool pe nas si tamponand, apoi, intreaga fata, poti diminua simptomele raului de masina

11. Bratari pentru rau de miscare

Acestea actioneaza prin presopunctura, inlaturand greata. Le poti purta pe ambele maini pe durata calatoriei.

raul-de-masina

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 4.7 / 5. Număr de voturi: 3

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.