O durere in gat poate aparea oricand si poate fi cauzata de multi factori interni sau externi. Uneori este vorba despre o infectie bacteriana, sau de un streptococ, iar alteori vorbim despre infectii virale. In orice caz, afectiunile respiratorii pot fi contagioase si foarte neplacute si este foarte important sa le tratam si sa consultam un specialist daca simptomele se agraveaza.
Din fericire, pe langa produsele medicamentoase de care sunt pline farmaciile exista si o serie de leacuri naturiste pe care le putem folosi cu succes acasa si care nu necesita o reteta eliberata de un medic specialist.
Remediile naturale pentru durerile in gat, cum sunt mierea, vitamina C sau radacina de lemn dulce, ajuta la reducerea disconfortului si la grabirea vindecarii. Pe langa aceste leacuri ultracunoscute exista si diverse uleiuri esentiale care pot fi folosite atat intern, cat si extern pentru a incetini dezvoltarea bacteriilor si a reduce congestia.
Sumar articol:
Simtome ale afectiunilor gatului
Usturimea in gat reprezinta un proces inflamator, care afecteaza gatul si amigdalele, cauzand durere la inghitit. Pana la 30% din populatie se prezinta anual la furnizorii primari de servicii medicale din cauza acestei afectiuni. Simtomele difera usor in functie de cauzele acestei dureri, dar cele mai comune sunt:
- durere care se inrautateste cand inghiti sau vorbesti;
- greutate la ingitire;
- o senzatie neplacuta de mancarime sau racaiala in gat;
- glande unflate si dureroase la nivelul gatului si obrajilor;
- amigdale inflamate si rosii;
- pete albe pe amigdale;
- raguseala;
Daca durerea in gat este cauzata de o infectie, poate aparea si febra, durerea de cap, dureri corporale, tuse, greata sau chiar rinoree. La persoanele fara alte probleme de sanatate, durerea in gat nu produce probleme pe termen lung ci, de obicei, dispare de la sine, in maxim o saptamana.
Cauze ale durerilor in gat, simptome si factori de risc
Organismele care cauzeaza durerile de gat pot fi bacterii, cel mai frecvent streptococi sau virusi. Este destul de greu sa spui la o prima vedere despre care dintre acestea este vorba. Simptomele, insa, pot face diferenta.
Infectiile virale sunt insotite de obicei de raceala sau simptome gripale, cum ar fi un nas infundat sau mancarimi pe nas, tuse, febra moderata si oboseala. La adulti pana la 90% dintre durerile in gat sunt virale.
Simptomele infectiilor cu streptococi nu includ neplaceri nazale sau tuse. In schimb sunt insotite de inflamarea ganglionilor de la nivelul gatului, pete albe pe amigdale, stare prefebrila si durere la inghitit. Streptococii pot cauza si iritatii sau pete rosii in partea din spate a gatului. Copiii cu varste cuprinse intre 5 si 15 ani prezinta cel mai mare risc de a dezvolta infectii streptococice in gat, in timp ce doar 10% dintre adulti trec prin aceasta situatie.
Uneori durerea in gat poate fi rezultatul refluxului gastric sau al alergiilor. In cazul refluxului, acidul din stomac urca pe esofag, ceea ce poate duce la iritarea gatului sau durere. Alte simptome ale acetui reflux includ senzatia de gura uscata, dificultate la inghitire, raguseala, regurgitare, gust neplacut si arsuri.
Pe de alta parte, unele alimente sau factori de mediu pot cauza reactii alergice care se manifesta si prin dureri sau iritarea gatului. Alergiile sezoniere se manifesta si prin prurit, lacrimare, congestie, stranut, rinoree sau mancarimi la nivelul urechilor.
Tratamentul conventional pentru dureri in gat
Pentru dureri in gat cauzate de streptococi se indica in general 10 zile de penicilina pentru a preveni complicatii cum ar fi febra reumatica, care poate sa apara si la 20 de ani dupa acest episod si care afecteaza valvele inimii.
Studiile rata ca antibioticele au un efect benefic moderat, imbunatatind simptomele dupa 3-4 zile si reducand durata bolii cu aproximativ o jumatate de zi. Se pare ca pacientii care nu au folosit antibiotice s-au refacut pana la finalul primei saptamani, in timp ce aceia care s-au tratat s-au vindecat in aproximativ 7 zile.
Tratamentul contine si alte medicamente cum ar fi ibuprofenul, care calmeaza durerea, spray-uri pentru gat, care usureaza inghititul sau decongestionante nazale.
Remedii naturale pentru dureri in gat
1. Mierea
Mierea are proprietati antiinflamatorii si antimicrobiene, care amelioareaza simptomele si ajuta la tratarea problemelor respiratorii. Aceasta calmeaza gatul si usureaza inghititul, reduce secretia de mucus si tusea.
Studiile au demonstrat ca mierea poate inhiba in jur de 60 de specii de bacterii, unele specii de fungi si chiar unele virusuri. De asemenea, are un efect antioxidant, care o recomanda pentru uzul frecvent, nu doar in caz de imbolnavire.
Poate fi consumata cu apa calda sau ceai sau amestecata cu ulei esential de lamaie, pentru un efect rapid si eficient.
Miere infuzata cu usturoi: reteta pentru intarirea imunitatii
Fagure de miere- beneficii uimitoare de care NU stiai
2. Supa de pui
Supa are efecte miraculoase in cazul racelilor, nu doar pentru ca este calda si te ajuta sa te mentii hidratat, dar ajuta si sistemul imunitar sa lupte cu infectiile. Supa de pui este bogata in nutrienti usor de digerat, minerale cum ar fi calciul, magneziul si potasiul si, spre deosebire de medicamente, are un gust placut.
3. Usturoiul
Alicina, unul dintre substantele active din usturoiul proaspat pisat are o gama variata de proprietati antimicrobiene. Aceasta are efect impotriva mai multor bacterii, inclusiv a celor multidrog rezistente si este foarte eficienta in lupta cu Ecoli. De asemenea, s-a dovedit ca are si un puternic efect antiviral, antifungic si antiparazitar. Pentru un tratament eficient impotriva durerilor in gat, usturoiul este cel mai bun proaspat, adaugat in mancare de-a lungul zilei.
4. Apa
Hidratarea corespunzatoare este esentiala pentru spalarea virusilor sau bacteriilor din corp si pentru calmarea gatului. Apa poate fi consumata simpla, calda, cu lamaie, ghimbir sau miere. Studiile au demonstrat de altfel ca bauturile calde ajuta la calmarea simptomelor neplacute ale racelii si gripei, inclusiv a durerilor in gat.
5. Vitamina C
Vitamina C ajuta sistemul imunitar si sustine functionarea celulelor albe. Aceasta poate scurta durata simptomelor respiratorii, mai ales in cazul persoanelor expuse stresului fizic. Vitamina C poate fi consumata si ca supliment, dar recomandate sunt sursele naturale, cum ar fi kiwi-ul, citricele, capsunile, care pot fi consumate ca atare sau transformate intr-un smoothie delicios si plin de vitamine.
6. Echinacea
Studiile au demonstrat ac un consum constant de Echinacea reduce riscul aparitiei racelilor comune cu pana la 60% si reduce durata acestora cu pana la o zi si jumatate. Acest lucru dovedeste ca echinacea are un efect antiviral considerabil si poate ajuta corpul sa lupte cu infectiile care provoaca dureri in gat.
7. Radacina de lemn dulce
Aceasta are un efect benefic prin proprietatile sale expectorante, astfel ca ajuta la eliminarea mucusului din gat, dar reduce si iritatia si inflamatia amigdalelor. Dupa cum au descoperit cercetatorii, aceasta radacina are si un puternic efect antiviral si antimicrobial.
8. Argintul coloidal
Acesta are proprietatea unica de a controla microbii rezistenti la antibiotice si alti peste 600 de patogeni care duc la imbolnaviri. In plus acesta nu creeaza toleranta sau rezistenta organismelor pe care incerca sa le neutralizeze asa cum fac antibioticele si nu are nici alte efecte adverse, asa cum au medicamentele chimice. Datorita efectului sau antiviral si antiinflamator, argintul coloidal este folosit in tratarea racelilor si a gripei dar si in cazuri mai grave cum ar fi pneumonia.
Descopera beneficiile uimitoare ale argintului coloidal!
9. Probioticele
Conform studiilor, probioticele folosite ca suplimente reduc numarul pacientilor care au abut una sau mai multe infectii ale cailor respiratorii superioare, astfel ca duc si la reducerea consumului de antibiotice.
Citeste si: Importanta probioticelor pentru organism
10. Somnul
O cantitate suficienta de somn este foarte importanta pentru a depasi afectiuni precum cele respiratorii. De fapt, in general vorbind, lipsa de somn poate avea efecte la fel de neplacute ca alimentatia nesanatoasa ori lipsa exercitiului fizic. Astfel, pana cand te refaci, incearca sa dori cel putin 9-10 ore pe noapte, pentru a-ti intari organismul si a-i da ragazul sa-si refaca fortele.
11. Ulei esential de lamaie
Uleiul esential de lamaie are capacitatea de a curata toxinele din orice parte a corpului. Are efect antibacterian si antiinflamator, ceea ce-l face util si ca remediu impotriva durerilor in gat. In plus, acest produs este bogat in vitamina C, care creste functiile imune si in plus stimuleaza salivatia, ceea ce ajuta la hidratarea gatului.
Daca doriti sa va bucurati de aceste efecte adaugati 1-2 picaturi de ulei de lamaie in apa calda sau ceai. De asemenea, poate fi inhalat, fie direct din sticla, fie folosind lampa pentru aromaterapie.
12. Uleiul esential de eucalipt
Uleiul de eucalipt este unul dintre cele mai eficiente leacuri impotriva durerilor in gat, intrucat stimuleaza imunitatea, apara de actiunea antioxidantilor si imbunatateste circulatia respiratorie. Studile recente au demonstrat ca uleiul de eucalipt este extrem de util folosit ca antiseptic pentru calmarea simptomelor ca gatul dureros, tusea, raceala si alte infectii. Acesta poate fi folosit in lampa de aromaterapie sau cutanat, prin aplicarea a 1-3 picaturi pe piept si gat, prin masare usoara. De asemenea, se poate face gargara cu ulei esental de aucalipt si apa. Daca totusi ai pielea sensibila incearca sa diluezi eucaliptul cu un ulei mai bine tolerat de piele, cum ar fi uleiul de cocos.
Sursa: https://draxe.com