Ce neplăcut este să nu poți vorbi bine, să simți că propria voce te „zgârie” în urechi! Se întâmplă în răgușeală, o afecțiune comună a corzilor vocale care poate afecta oricând, pe oricine. De obicei, nu reprezintă motiv de îngrijorare și dispare ușor, în special dacă se acționează din timp, cu remedii naturale pentru răgușeală. Iată care sunt acestea, ce funcționează cu adevărat și ce nu!
Sumar articol:
Ce este răgușeala?
Răgușeala sau disfonia reprezintă o modificare temporară a intensității și timbrului vocii, cauzată de mici leziuni la nivelul corzilor vocale sau ale nervilor laringieni. Pentru a înțelege exact cum se formează, trebuie să știi că sunetul vocii ia naștere la nivelul corzilor vocale, aflate în interiorul laringelui. Când vorbești, cânți, strigi sau șoptești, corzile vocale vibrează și produc sunete, care se deplasează prin gât, gură și nas.
· De ce oamenii au voci diferite
Ca o curiozitate, te-ai întrebat vreodată de ce fiecare om are propriul timbru vocal, diferit de al celor din jur? Ei bine, vocile noastre diferă în funcție de anatomia și fiziologia fiecăruia: adică de structura anatomică a corzilor vocale, a tractului respirator și a cavității bucale. Acestea asigură modelarea sunetelor, iar dimensiunile și formele lor influențează tonalitatea și calitatea vocii. Dar structura și elasticitatea corzilor vocale se schimbă cu vârsta, astfel că se schimbă și vocea. De asemenea, expunerea la factori de mediu, cum ar fi fumatul, poate afecta sănătatea vocală a unei persoane.
Cât durează și ce caracteristici are răgușeala
Durata și intensitatea răgușelii variază foarte mult. Uneori, poate fi abia perceptibilă, dată de o oboseală a vocii, alteori vocea poate fi grav distorsionată, până la pierderea ei totală. Unele episoade de răgușeală pot dura de la câteva ore până la câteva zile sau săptămâni. Răgușeala poate fi asociată cu o senzație de arsură sau jenă în gât, cu tensiune, durere, tuse seacă, iritativă.
Cauzele răgușelii
– Infecțiile virale și inflamațiile din sfera ORL – cum sunt răceala, gripa, laringita, faringita, sinuzita – sunt principalele afecțiuni care au ca simptom răgușeala. Tratând boala de bază, dispare și problema vocii îngroșate.
– Refluxul gastroesofagian. Atunci când acidul din stomac urcă spre esofag și gât, cauzează arsuri, leziuni și, astfel, se irită și corzile vocale.
– Suprasolicitarea vocii este o altă cauză temporară a răgușelii. Li se întâmplă profesorilor, cântăreților, preoților sau tuturor celor care au cântat din tot sufletul la un concert, la karaoke.
– Stresul, emoțiile intense de scurtă durată (spre exemplu tracul de vorbit în public) pot afecta controlul vocii.
– Fumatul și consumul excesiv de alcool, expunerea prelungită la praf, la substanțe chimice și poluare sunt alți factori care inflamează corzile vocale și afectează vocea.
– Anumite alimente (precum cele picante, acide, lactatele și dulciurile pe bază de zahăr rafinat) pot produce răgușeală la unele persoane.
Remedii naturale pentru răgușeală
1.Hidratarea
Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci este să bei lichide. Hidratarea gâtului lubrifiază și corzile vocale și ameliorează răgușeala.
– Ce lichide sunt recomandate? Ei bine, ideale sunt ceaiurile din plante medicinale, calde (nu fierbinți!), eventual îndulcite cu miere. Cele mai bune ceaiuri pentru răgușeală sunt de lemn dulce, nalbă mare, tei, mușețel, soc, pătlagină, cimbrișor, salvie și troscot.
– Ce lichide să eviți? Cafeaua, alcoolul, băuturile carbogazoase, pentru că irită gâtul și deshidratează.
2.Inhalațiile cu aburi
Și acestea umezesc căile nazale și gâtul, ajutând la reducerea răgușelii. Poți adăuga în apă câteva picături de ulei esențial de eucalipt, de cimbru sau de mentă, pentru a beneficia, în plus, de proprietățile lor antivirale, antiinflamatoare, antimicrobiene. Uleiuri esențiale mai poți pune în lampa de aromaterapie, pentru a respira timp mai îndelungat aerul binefăcător.
3.Repausul vocal
Este una dintre cele mai importante măsuri pentru gestionarea răgușelii. O vreme, măcar o zi, evită să vorbești tare și limitează conversațiile la strictul necesar.
4.Gargara cu apă sărată
Este un remediu simplu și eficient care ajută într-o gamă variată de probleme ale gâtului: durere, tuse, răgușeală. Efect: dezinfectează, calmează gâtul iritat, reduce inflamația. Se amestecă o jumătate de linguriță de sare într-un pahar cu apă călduță și se face gargară de câteva ori pe zi. Mai poți face gargară cu apă și tinctură de salvie sau ulei de tea-tree.
5.Mierea cu lămâie
Amestecul are proprietăți antiinflamatoare și poate acționa ca un lubrifiant pentru corzile vocale. Se folosește zeama de la o lămâie cu o lingură de miere, diluate cu puțină apă călduță.
6.Siropurile naturale
Sunt bune atât pentru tuse și dureri în gât, cât și în răgușeală. În acest din urmă caz, recomandate sunt siropurile pe bază de pătlagină, o plantă cu efect expectorant, emolient, cicatrizant, de reducere a iritației gâtului. În plus, este antiseptică și ajută la eliminarea microbilor. Un alt sirop care te poate ajuta e cel de ridiche neagră cu miere. E simplu de preparat în casă sau îl poți găsi gata preparat, în farmacii și magazine naturiste.
7.Comprimatele de supt
Dacă ești răgușit, cel mai ușor este să apelezi la comprimate de supt din plante medicinale, propolis și uleiuri esențiale. Acestea au efect emolient și protector la nivelul gâtului, calmează iritația, fluidifică mucusul, astfel, reduc eficient răgușeala și tusea seacă.
Răgușeala este, de obicei, o problemă temporară care dispare pe măsură ce e eliminată cauza de bază sau pe măsură ce te vindeci de răceală, gripă. Dacă, în schimb, persistă sau se agravează, mergi la medic pentru un control mai amănunțit.