Botezul copilului este o sarbatoare crestina care are anumite caracteristici proprii si, mai presus de toate, ritualul sau. Asa cum exista anumite aspecte de baza pentru a organiza un botez tinand cont de la buget pana la alegerea nasilor, daca doriti sa va botezati copilul nu ratati detalii despre cum va fi sarbatoarea in Biserica.
Potrivit traditiei crestine, la nastere bebelusii au pacatul originar mostenit de la Adam. Prin urmare, odata cu botezul, catolicii reusesc sa „stearga pacatul originar” si sa obtina „credinta si viata divina, facandu-ne copii ai lui Dumnezeu”, asa cum explica pe site-ul despre religie Aciprensa.
Prin urmare, botezul este impartasania prin care crestinii sunt „renascuti la viata si sunt copii ai lui Dumnezeu”. Traditia afirma ca trebuie sa fie prima dintre sacramentele pe care catolicii le primesc, si anume, dupa cum explica aceleasi surse, pentru ca „este usa care deschide accesul la altii”. Odata ce v-ati hotarat sa aveti un botez, primul pas este sa discutati cu preotul de la biserica.
Ritualul botezului
Botezul, ca sarbatoare religioasa, este sarbatorit atunci cand va aflati in Biserica si are un ritual foarte marcat. Cel mai important moment al botezului este atunci cand episcopul, preotul sau diaconul toarna apa binecuvantata pe capul copilului. In acest moment, cuvintele sunt intotdeauna aceleasi: „Eu va botez in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh”.
Dar inainte ca acest lucru sa se intample, exista si alte evenimente:
Sosire: primul ritual al Botezului este primirea de catre preot a parintilor si nasilor. In acest moment exista un dialog in care parintii spun care este numele copilului si confirma ca vor ca el sa fie botezat. Preotul ii intreaba apoi pe nasi daca sunt dispusi sa-i ajute pe parinti sa educe copilul in credinta, iar ei confirma acest lucru.
Rugaciune: Dupa aceasta, urmatorul pas este citirea Bibliei (discursul preotului in care discuta despre ce inseamna Scripturile). Apoi vine momentul rugaciunii: un membru al familiei sau un prieten citeste cateva expresii pentru care Biserica se roaga pentru toti copiii si, mai ales, pentru cel care este botezat in acea zi si pentru familia sa.
Rugaciunea exorcismului: dupa aceasta, preotul citeste o rugaciune prin care cere sa-l elibereze pe cel mic „de stapanirea satanei, duhul raului”.
Binecuvantarea apei: acum este momentul in care fantana botezului intra in „scena” cu apa cu care copilul va fi botezat. Apoi, persoana care oficiaza Impartasania binecuvanteaza apa ca sursa de viata.
Renuntari: odata ce apa este binecuvantata, parintii si nasii, in numele copilului care este inca un copil, renunta la pacat si confirma sa proceseze credinta lui Hristos, dupa care soseste timpul botezului.
Botez: Parintii, nasii, pruncul si preotul se apropie de botez, iar preotul toarna apa de trei ori pe capul copilului cu cuvintele „Te botez in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh”.
Ungerea cu Mirul: dupa ce a botezat copilul, preotul il unge pe cap cu Mirul, care este un untdelemn amestecat cu balsam sfintit de episcop in Joia Mare, cu care sunt botezati toti oamenii din episcopie.
Traditii legate de bebelusi in diverse zone ale lumii
In multe parti ale lumii, femeile insarcinate nu au baby shower dar proaspetele mamici au. Originile acestei practici se centreaza adesea in jurul riscului de avort spontan. In comunitatile evreiesti, de exemplu, baby showers nu se tin in mod traditional decat dupa nasterea unui copil, din cauza vechii credinte ca atentia acordata copilului nenascut ar putea atrage si ghinion. In unele cazuri, parintii evrei s-ar putea sa nu cumpere nimic pentru un copil sau chiar sa discute despre nume decat dupa ce acesta se naste.
In multe comunitati musulmane, prietenii si familia gazduiesc un baby shower pentru proaspetii parinti in a sasea sau a saptea zi a copilului. Acest eveniment mixt este o combinatie de sarbatoare, petrecere si ceremonie de denumire, iar participantii aduc cadouri pentru copil.
Daca familia ta nu are deja o traditie dupa dus dupa nastere, momentul face ca acesta sa fie unul ideal de adoptat: dupa cateva zile, majoritatea parintilor se instaleaza in noile lor roluri si sunt gata sa-si arate copilul. In plus, daca sunteti genul care se epuizeaza usor de catre vizitatori, evenimentul impiedica un flux constant de binevoitori care intrerup fara sa vrea timpul de somn.
In timp ce aproape orice tinuta adorabila, de marimea nou-nascutului, va fi potrivita, veti dori sa evitati benzile elastice si snururile, chiar daca sunt elastice. O tinuta simpla dintr-o singura piesa, se potriveste foarte simplu este perfecta, la fel ca si o palarie asortata. Chiar si vara, este o idee buna sa acoperiti capul unui nou-nascut; ajuta la reglarea temperaturii corpului. Si vei primi puncte bonus pentru o patura asortata.
Chiar daca este mai probabil sa incepi un blog pentru bebelusi decat un album de insemnari fizic si copilul tau primeste de la bunici un telefon mobil pentru joaca in loc de o lingura de argint, s-ar putea sa iti fie greu sa te desparti de unele suveniruri pentru copii. Este important sa dezvoltati un sistem pentru stocarea suvenirurilor, precum si sa discerneti ce sa pastrati in primul rand.