Eruptiile herpetice sunt dureroase, iritante si inestetice. Fa-le mai suportabile cu aceste remedii casnice.
Remediile casnice pentru herpes nu vor face imediat eruptiile sa dispara, pentru ca din nefericire nu exista un tratament magic pentru herpesuri, in afara de timp. Dar aceste metode aprobate de experti vor ameliora disconfortul si vor face mai suportabil procesul de vindecare.
Nu exista niciodata un moment potrivit pentru un herpes, si intotdeauna pare ca o eruptie dureaza mai mult decat ar trebui. Chiar daca ai grija cu mare atentie de gura ta – folosind cea mai buna periuta electrica de dinti, asigurandu-te ca stii cum sa te speli corect pe dinti, folosind ata dentara in mod regulat si hidratandu-ti frecvent buzele – tot poti avea un herpes cand ti-e lumea mai draga. Dar din fericire, exista unele ponturi si trucuri pentru tratarea herpesului acasa.
Sumar articol:
Cum apare herpesul?
Herpesurile pot parea complet intamplator. Poti avea grija perfect de gura ta si apoi deodata, din senin, te trezesti cu un herpes. Asadar, de unde vin aceste eruptii si de ce continua sa ne terorizeze?
Herpesurile sunt cauzate de un virus si sunt contagioase. Le poti lua din contactul cu saliva unei persoane infectate, asadar evita saruturile si sa imparti bauturile cu o persoana care are un herpes vizibil. Herpesul se poate transmite si prin contact piele pe piele sau prin folosirea in comun a aparatelor de ras, a prosoapelor sau a tacamurilor.
Majoritatea persoanelor au deja virusul herpetic in organism, insa se stiu foarte putine cu privire la motivele pentru care unele ajung sa aiba mai multe eruptii herpetice decat altele. In general herpesurile apar dupa o trauma fizica sau atunci cand sistemul imunitar este slabit de stres, oboseala sau lupta cu alte infectii.
Pentru ca exista atat de multe cauze posibile ale unui herpes, acest tip de eruptie este greu, daca nu chiar imposibil, de evitat. Dar nu te teme, exista unele masuri de precautie pe care le poti lua.
Herpesul poate fi prevenit?
Cel mai evident mod de a preveni aparitia unui herpes este sa eviti sa intri in contact cu o persoana care are un herpes in acest moment. Insa nu este atat de simplu, pentru ca specialistii spun ca herpesul se poate lua chiar si daca nu exista leziuni vizibile. Asadar, e inteligent sa eviti sa imparti mancarea si bauturile cu alte persoane, precum si orice alta forma de contact care nu e necesara.
In plus, pentru ca herpesul este uneori cauzat de o rana sau de o iritatie, el poate fi prevenit si prin folosirea balsamului de buze si a cremelor cu factor de protectie solara.
Factori precum febra, stresul, oboseala, expunerea la soare si imunitatea redusa pot stimula aparitia eruptiilor herpetice. De aceea, evita stresul, foloseste creme cu factor de protectie solara, spala-te pe maini in mod regulat si in general ai grija de starea ta de sanatate fizica si mentala si astfel vei putea reduce riscul aparitiei herpesurilor.
Iata deci ca herpesul poate fi o parte a vietii pentru multe persoane… Chiar daca faci totul corect, tot poti sa ai din cand in cand cate un herpes. Ceea ce nu inseamna ca nu poti face nimic in aceasta privinta.
Remedii casnice impotriva herpesului
Specialistii sustin ca singurul remediu real impotriva herpesului este timpul. Un herpes ar trebui sa se vindece in decurs de una – doua saptamani. Cu toate acestea, exista remedii naturale pentru herpes, care pot face aceasta perioada mai suportabila si pot chiar grabi procesul de vindecare. In plus, e bine sa faci tot posibilul sa nu atingi eruptia si sa nu tragi de coji, pentru ca astfel nu vei face decat sa incetinesti procesul de vindecare si sa favorizezi aparitia cicatricilor.
Iata mai jos cateva remedii aprobate de experti pe care le poti incerca.
1. Hidrateaza-ti buzele si zona eruptiei
Mentinerea unei bune hidratari a zonei – cu balsam de buze, de pilda – te poate ajuta sa faci situatia mai confortabila. Aplica solutia aleasa pentru hidratare cu ajutorul unui betisor cu capat de bumbac sau cu degetul, pentru ca aplicarea direct din recipient poate duce la contaminare. Nu uita sa te speli pe maini dupa ce aplici balsamul.
2. Ia analgezice
Durerea cauzata de herpes poate fi gestionata cu ajutorul analgezicelor fara reteta. Advil, ibuprofen, acetaminofen sau orice alta medicatie calmanta ar trebui sa te ajute. Asigura-te intotdeauna ca te rezumi la doza recomandata, mai ales pentru medicatia mai puternica.
3. Aplica gheata
Gheata nu va reduce durata eruptiei herpetice, dar te va ajuta sa te simti mai confortabil si iti va alina temporar durerea. Pune o punga de gheata intr-un prosop si apasa ferm pe eruptie pana cand simti ca zona amorteste, iar durerea cedeaza.
4. Incearca gelul cu aloe vera
Aloe vera poate fi de ajutor in tratarea ranilor si, in plus, are proprietati antibacteriene si antivirale. Acestea se datoreaza unui compus care se gaseste in acest gel, care poarta numele de antraquinona. Aplica aloe vera cu ajutorul unui betisor sau cu varful degetului.
5. Evita expunerea la soare
Ar fi ideal daca ai putea evita complet lumina soarelui direct pe eruptia herpetica. Stand in casa sau purtand o palarie care iti acopera intreaga fata vei rezolva mai usor problema expunerii la soare. Insa daca decizi sa iesi afara, cremele cu factor de protectie solara iti pot proteja buzele in timpul eruptiei si pot reduce riscurile intinderii eruptiei. Este preferabil sa folosesti un produs cu FPS de peste 30.
6. Foloseste turmeric
Turmericul este extrem de cunoscut pentru caracteristicile sale medicale. Planta a fost folosita din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale antivirale si antiinflamatorii. Pentru a aplica turmeric pe o eruptie herpetica, amesteca produsul cu suficienta apa incat sa formezi o pasta pe care sa o aplici apoi direct pe eruptie, la fel ca in cazul gelului cu aloe vera sau al balsamului de buze.
Daca remediile casnice nu rezolva problema…
Unele herpesuri sunt prea greu de suportat, iar remediile casnice nu vor reusi sa le faca mai suportabile, caz in care e recomandabil sa apelezi la ajutor medical. Pentru eruptiile dureroase, medicamentele antivirale cu reteta pot fi cel mai bun pariu pentru a grabi vindecarea si pentru a oferi alinare.
De asemenea, este important sa fii atent la orice situatie anormala atunci cand ai un herpes. Includem aici persistenta eruptiilor mai mult decat ar trebui. Daca o eruptie in zona gurii, buzelor, pielii sau gatului persista mai mult de doua saptamani, sau daca ai alte simptome sau motive de ingrijorare, este imperativ sa mergi imediat la dentist sau la un medic pentru a exclude unele probleme mai grave, sau pentru a beneficia de un tratament suplimentar pentru herpes.
Herpesurile – mai ales cele care nu sunt dureroase, dar si alte umflaturi sau nereguli la nivelul gurii – pot fi asociate cu cancerul bucal si cu alte afectiuni, si ar trebui sa fie evaluate de un profesionist in domeniul medical.
Toata lumea uraste herpesurile, dar cu aceste remedii casnice si tinand cont de sfaturile specialistilor, poti face experienta mai suportabila si poti sa te bucuri din nou de viata.
Sursa: https://www.womanandhome.com/health-wellbeing/home-remedies-for-cold-sores/