Seminte de mac, aroma plina de sanatate
In cozonacul de Paste, pe saratelele proaspat scoase din cuptor, in salate sau chiar si pe banalul covrig de la colt, semintele de mac ne aduc un gust intens si o portie zdravana de sanatate! Da, in aceste bobite mici si crocante se regasesc valoroase beneficii pentru sanatate, fiind folosite de aproximativ 3000 de ani in scop medicinal. Cu un continut important de vitamina B9 (acid folic), B3, C, tocoferol, fier, calciu, potasiu, magneziu si zinc, cateva seminte de mac pot reprezenta leacul cel mai simplu pentru multe afectiuni comune care ne ingreuneaza viata de zi cu zi.
Seminte de mac – cateva dintre cele mai importante proprietati
– Seminte de mac – pentru inlaturarea insomniilor: semintele de mac au un efect sedativ si sunt un adevarat remediu impotriva insomniei, recomandat fiind sa mesteci bine o lingurita rasa de mac inainte de culcare. Desigur, nu trebuie sa faci un obicei din acest lucru, atat din ratiuni ce tin de silueta, cat si datorita continutului semnificativ de opiu al semintelor de mac.
– Seminte de mac – impotriva osteoporozei: bogate in calciu si fosfor (care ajuta la o mai buna absorbtie a calciului), semintele de mac dar si uleiul de mac ajuta la prevenirea osteoporozei si la intarirea sistemului osos.
– Seminte de mac – impotriva racelii: consumul de mac este benefic pentru tratarea afectiunilor aparatului respirator, cum ar fi bronsitele, astmul, stari gripale sau tusea; in timp ce siropul de mac trateaza cu succes raceala, infuzia amelioreaza durerile de urechi sau de dinti.
– Seminte de mac – pentu o inima sanatoasa: datorita continutului de acid linoleic, consumul de seminte de mac ne protejeaza de bolile de inima, reduce colesterolul rau – LDL si stabilizeaza nivelul de zahar din sange.
– Seminte de mac – pentru putere de concentrare: semintele de mac incluse in alimentatie imbunatatesc capacitatea cognitiva si puterea de concentrare, indepartand stersul si starile de anxietate si, cu putin noroc, si durerile de cap.
De ce sa consumam seminte de mac?
In primul rand, pentru gust! Apoi, fara a face vreun exces, este bine sa mai presaram cateva seminte de mac din cand in cand pe o salata, intr-un sandviciul sau intr-un sos aromat, acestea contribuind la remineralizarea organismului, ajutandu-ne sa luptam impotriva constipatiei sau a hipoaciditatii gastrice si imbunatatind digestia. Si, peste toate acestea, semintele de mac sunt o sursa aromata de antioxidanti!