Vazul este cel mai important simt al nostru si trebuie protejat. Pentru a ne mentine sanatatea ochilor, este necesar sa luam in calcul sfaturile medicilor si ale celor mai in varsta decat noi, care vorbesc din experienta.
Alimente bogate in vitamina A pentru o vedere buna
Vitamina A este esentiala pentru o vedere buna. Ea se gaseste din plin in morcovi, avocado, polen de albine, verdeturi, ardei, broccoli, rosii, varza de Bruxelles, in fructe si in multe alte alimente. In afara de faptul ca mentine sanatatea retinei si sprijina buna functionare a proceselor oculare, vitamina A mai este benefica si la nivelul epidermei, lupta impotriva diverselor infectii, ofera o imunitate mai buna si ajuta la dezvoltarea armonioasa a oaselor.
Consumati apa pentru ochi sanatosi
Consumul regulat de apa ajuta la mentinerea pielii si ochilor curati. Beti apa in functie de numarul de kilograme pe care le aveti. Doctorii ne recomanda sa bem in jur de doi litri de apa in perioada de toamna – iarna si sa trecem la trei litri incepand cu primavara, urcand la chiar mai mult de trei in perioada de vara. Evident, aceste valori trebuie corelate cu greutatea individului si cu ce alte lichide, respectiv alimente, mai ingereaza acesta.
Suplimente alimentare care protejeaza ochii
In afara alimentelor bogate in vitamine, cateodata sunt necesare si suplimentele alimentare. Nu intotdeauna avem acces la fructe de un anumit tip sau la anumite substante pe care nu le gasim usor in natura. Aici intervin specialistii in produse naturiste care ne recomanda pentru ochi extracte din flori de craita, din fructe de afin si din alge specifice. Acestea, combinate cu o alimentatie bogata in minerale si vitamine nu pot decat sa sprijine mentinerea sanatatii.
Pauze dese de la calculator
In ziua de astazi, privim ecranele calculatoarelor, telefoanelor, televizoarelor, tabletelor si altor dispozitive electronice mai mult decat admiram copacii sau florile. Tocmai pentru ca viata noastra ne impinge catre o munca mai sedentara cu un potential nociv pentru ochi, specialistii de la WebMD recomanda ca la 20 minute sa luam o pauza de 20 secunde pentru a privi in departare. Aceasta schimbare de perspectiva a privirii ajuta muschii oculari.
Exercitii pentru ochi sanatosi
Nu doar privitul in departare poate actiona muschii oculari, ci si anumite exercitii specifice pentru ochi. De exemplu, rotirea ochilor, privitul in sus, apoi in jos, privitul catre stanga, apoi catre dreapta etc. Japonezii au o adevarata arta din exercitiile pentru ochi, practicandu-le in fiecare seara inainte de a adormi. Exercitiile pentru ochi se pot practica din orice pozitie, insa este de preferat sa stai intins pentru ca unele exercitii iti pot da o stare de ameteala, in special cele in care iti rotesti ochii.
Ochelari de protectie pentru monitor
Daca nu ai probleme cu ochii si nici nu vrei sa ai, purtarea ochelarilor cu anti-reflex si coloratie albastra sau verde, creati special pentru cei care lucreaza la calculator sunt extrem de recomandati. Acestia pot fi purtati si cand te uiti la televizor sau cand stai pe tableta. Si lentilele cu dioptrii pot beneficia de un tratament anti-reflex; discutati cu un optician pentru a vedea care este cea mai potrivita solutie pentru dvs.
Setari computer
Pentru a putea lucra la calculator fara probleme de genul ochilor uscati sau dimpotriva, a ochilor prea umezi, personalizati-va setarile ecranului. Astfel, reduceti luminozitatea si contrastul, mariti fontul si iconitele, astfel incat sa nu trebuiasca sa va fortati sa vedeti, si alegeti sa lucrati pe un fundal care sa nu va solicite ochii. Specialistii recomanda tonuri de gri, alb murdar, verde inchis, albastru inchis, culori care sa nu va deranjeze si eventual care sa nu vi se imprime pe retina.
Ochelari de soare
Ochelarii de soare nu sunt o fita si nu trebuie purtati doar vara, cand soarele are puterea cea mai mare. Sunt destule cazuri in care oameni sau animalele lor de companie au suferit arsuri oculare provocate de reflexia razelor de soare in zapada. Asadar, ochelarii de soare trebuie purtati oricand conditiile o impun. Nu sunt ochelari de vara, ci de soare. Purtarea lor poate tine la distanta cataracta, arsurile de cornee si chiar cancerul ocular.
Medic oftalmolog
Nu ignorati problemele cu ochii atunci cand acestea apar. De asemenea, nu cautati solutii pe Internet. Ce functioneaza la o persoana poate sa nu functioneze la alta, mai ales daca nu a fost vazuta de un medic specialist. Medicul are aparatura necesara ca sa isi poate face o idee despre ce anume va cauzeaza probleme si va poate da tratamentul necesar, ca si sfaturile cele mai potrivite pentru conditia dvs medicala. Mergeti la un medic oftalmolog pentru control de rutina la fiecare doi ani si ori de cate ori situatia o impune.