Sfecla rosie – proprietati benefice si gust
Pe langa o gustare racoritoare si delicioasa, sfecla rosie este un adevarat izvor de sanatate si vitalitate, pazind organismul de unele dintre cele grave boli si furnizandu-i numeroase vitamine si minerale, printre care: vitaminele A, C, B6, B9, calciu, fier, magneziu, fosfor, zic, mangan, sau potasiu. 100g de sfecla rosie rosie contin doar 75 calorii si chiar ajuta la eliminarea tesutului adipos, iar ceea ce este cu adevarat minunat este ca sfecla rosie isi pastreaza toate proprietatile chiar si in urma procesului de fierbere.
Iata cele mai importante proprietati ale acestei legume – minune – sfecla rosie:
Sfecla rosie – proprietati de neegalat:
– Sfecla rosie – proprietati esentiale impotriva bolilor cardiovasculare: consumul regulat de sfecla rosie nu doar ca regleaza tensiunea arteriala dar, prin continutul mare de vitamina C, potasiu, magenziu si betaina, sfecla rosie are un rol esential si in reducerea hemocisteinei, aminoacid daunator pentru vasele de sange, diminuand astfel riscul aparitiei bolilor cardivasculare. Mai mult, sfecla rosie consumata frecvent reduce nivelul colesterolului rau si mentine elasticitatea vaselor sangvine.
– Sfecla rosie – proprietati de detoxifiere: datorita efectului benefic asupra sanatatii ficatului, sfecla rosie este recomandata in special persoanelor cu o dieta bogata in grasimi animale; aceasta contribuie substantial la eliminarea toxinelor din ficat si la imbunatatirea functionarii acestuia (datorita continutului ridicat de betanina) si, automat, la descompunerea mai eficienta a grasimilor, usurandu-ne eforturile de a pierde in greutate.
– Sfecla rosie – impotriva anemiei si a oboselii accentuate: datorita continutului mare de fier si magneziu, sfecla rosie este ideala in inlaturarea anemiei sau in perioada de convalescenta. Mai mult, sfecla rosie are un efect tonic puternic, inlaturand oboseala si actionand ca un energizant in perioadele de suprasolicitate fizica sau intelectuala, fiind minunata si pentru sportivi, consumul de sfecla rosie inainte de antrenament imbunatatind performanta si rezistenta organismului la efort.
– Sfecla rosie – esentiala pentru viitoarele mamici: datorita continutului mare de acid folic, sfecla rosie nu ar trebui sa lipseasca din dieta femeilor insarcinate, prevenind malformatiile coloanei vertebrale la fat, dar si nasterea inainte de termen.
– Sfecla rosie – proprietati benefice pentru digestie: consumul frecvent de sfecla rosie indaparteaza constipatia, imbunatateste metabolismul si functionarea tractului intestinal, eliminand totodata surplusul de apa din organism.
Sfecla rosie – alte proprietati esentiale
Pe langa toate acestea, sfecla rosie are si proprietati anticancerigene, afrodiziace, de incetinire a procesului de imbatranire si de imbunatatire a vederii, dar si a sanatatii si frumusetii parului si a pielii.