Poate ca nimic nu implineste mai mult o femeie decat experienta nasterii. Miracolul aducerii pe lume a unui copil nu apare, insa, in viata tuturor femeilor. Cel putin nu atat de usor si atat de repede, precum in cazul altor tinere mamici. Sa nu poti ramane insarcinata reprezinta ceva sfasietor atunci cand simti ca asa-zisa vocatie materna te defineste. Evident ca acest lucru poate cauza mult stres si te poate determina sa-ti imaginezi cele mai sumbre scenarii.
De multe ori, nici consultul la medic nu te linisteste pentru ca mereu se intampla sa faci tot felul de analize care nu-ti pot da, totusi, un raspuns clar. Desi ti-ai masurat constiincios temperatura bazala, ti-ai monitorizat mucusul cervical si ti-ai calculat perioada fertila, vestea cea mare intarzie sa apara. De ce, mai exact, ti se intampla asta? Cum faci sa-ti stimulezi fertilitatea, fara a recurge la tratamentele hormonale sau la procedurile de reproducere asistata?
Ce nu stii, de fapt, este ca stilul tau de viata poate fi principalul vinovat pentru aceasta situatie. Potrivit specialistilor, schimbarea modului de viata si renuntarea la anumite vicii (cum sunt cafeaua, tutunul si alcoolul, de pilda) pot creste considerabil fertilitatea. Statistic vorbind, in Marea Britanie, unul din sapte cupluri intampina probleme in conceperea unui copil. Deseori, in acest caz, medicii nu pot depista cauza infertilitatii. Insa medicul Isabelle Obert, de la clinica Nurture Me Fertility, considera ca o dieta bogata in minerale si vitamine, grasimi esentiale si proteine, poate spori fertilitatea. In acest sens, este recomandata consumarea anumitor alimente, dar si tratamentul naturist cu anumite plante deja cunoscute pentru stimularea fertilitatii.
Fertilitatea la femei – 20 de remedii naturale
Schimbarile nutritionale in alimentatie reprezinta un factor important in ceea ce priveste conceptia. Iar daca nu sunt prezente alte probleme, dupa 5-6 luni de alimentatie corecta, poti ramane insarcinata. Este esential ca organele reproducatoare sa functionze normal si sa nu ai imunitatea slabita. In aceste conditii, sansele de a deveni mama scad drastic. Iata ce trebuie sa incluzi in dieta ta:
Alimente care stimuleaza fertilitatea
1. Semintele de floarea soarelui
Semintele de floarea soarelui sunt bogate in nutrienti, continand zinc – un nutrient cunoscut pentru beneficiile sale asupra fertilitatii. De asemenea, aceste seminte contin si multe proteine – importante intr-o dieta care sa stimuleze fertilitatea.
2. Somon
Contine o cantitatea foarte mare de omega 3 care trateaza cu succes infertilitatea feminina.
3. Broccoli
Orice dieta pentru cresterea fertilitatii ar trebuie sa contina broccoli. Aceasta leguma reprezinta o sursa veritabila de fitosteroli, sustinand, astfel, sistemul hormonal.
4. Carnea rosie
Cantitatea mare de fier pe care o contine este de real ajutor in dietele pentru sporirea fertilitatii. Este recomandat sa mananci carne rosie slaba de trei ori pe saptamana.
5. Avocado
Este foarte bogat in minerale, grasimi esentiale, carbohidrati, fibre, dar si proteine. Contine, de asemenea, o cantitate mare de vitamina E, care este benefica pentru sanatatea endometrului ( mucoasa care captuseste uterul).
6. Dovleacul de iarna
Betacarotenul pe care-l contine dovleacul de iarna stimulează producţia hormonului feminin progesteron. Este, totodata, bogat in vitamine, minerale si antioxidanti.
7. Sparanghel
Contine acid folic si vitamina C, ambele indispensabile procesului de conceptie.
8. Rodii
Inca din vechea Persie, rodiile erau vazute ca un simbol al fertilitatii. Specialistii au aratat ca sucul de rodie previne distrugerea cerebrala la bebelusi. In plus, ele contin acid folic, vitamina C si vitamina K, necesare conceptiei.
9.Quinoa
Semintele de quinoa sunt proteine complete, fiind foarte nutritive. Cum in timpul conceperii nivelul de proteine trebuie sa fie mai ridicat, este indicat sa incluzi in dieta ta aceste seminte.
10. Sucul de sfecla rosie
Sucul de sfecla rosie vine, mai ales, in ajutorul femeilor care suportă un tratament pentru fecundare in vitro. Acesta imbunatateste circulatia sangelui si ajuta la implantarea embrionului. De asemenea, contine resveratrol – un antioxidant benefic pentru tratarea infertilitatii cauzata de inaintarea in varsta.
11. Nuci
Fiind bogate in omega 3 si in vitamina E – ambele necesare sanatatii endometrului – nucile sunt benefice procesului de conceptie.
Plante care stimuleaza fertilitatea
12. Fructul castitatii (Agnus Castus)
Este cunoscut inca din Grecia antica pentru eficienta sa in vindecarea problemelor genitale feminine. Culese atunci cand sunt coapte, fructele acestei plante trateaza cu succes dezechilibrele hormonale care produc menstruatii neregulate sau disparitia ovulatiei. Potrivit studiilor, efectul sau consta in cresterea secretiei de progesteron, regland, astfel, ciclul menstrual.
13. Radacina de unicorn (Chamaelirium luteum)
Reprezinta un remediu vechi pentru stimularea fertilitatii, actionand direct asupra ovarelor. Repara, astfel, mucoasa uterului, regland ovulatia. Acum cateva sute de ani, la indemnul vracilor amerindieni, femeile consumau radacina acestei plante pentru a evita pierderile de sarcina.
14. Trifoiul rosu
Trifoiul rosu poate fi norocos chiar daca nu are… 4 foi. Prezinta proprietati de crestere a fertilitatii, datorita frunzelor si inflorescentelor sale bogate in izoflavonoide (un estrogen natural care se gaseste in plante). Ajuta, totodata, la dezvoltarea embrionului, la diminuarea sindromului premenstrual, dar si la detoxifierea sangelui si reglarea colesterolului.
15. Dong Quai (Angelica polymorpha sinensis)
Este o planta renumita in medicina traditionala asiatica, avand o aroma puternica si un gust dulce. In Romania o poti gasi sub forma unor suplimente din extract din radacina acestei plante, fiind folosita pentru tratarea sindromului premenstrual, a crampelor menstruale, dar si in menopauza. Utilizata in combinatie cu alte plante trateaza inflamatiile pelvine, prevenind osteoporoza. Este indicat, totusi, sa ceri sfatul medicului inainte de a o consuma.
16. Extract de radacina de batate salbatice (Dioscorea villosa)
Cercetatorii au descoperit, la inceputul secolului XXI, ca radacinile acestei plante contin un fitoestrogen (hormon de origine naturala) ce poate fi transformat in progesteron. Acesta din urma, a stat, de altfel, la baza pilulelor contraceptive din anii 1960. Nu s-a demonstrat inca stiintific contributia sa la tratarea infertilitatii, desi e folosit cu succes pentru tratarea acestei probleme.
17. Propolis
Toti stim ca propolisul reprezinta un panaceu universal, avand proprietati miraculoase asupra organismului. Pentru femei, el ajuta la tratarea endometriozei, care este una din cauzele infertilitatii. S-a demonstrat ca o cantitate de 500 de mg de propolis administrat de 2 ori pe zi creste rata de succes in conceptie.
18. Branca ursului (Heracleum sphondilyum)
O poti gasi in poienitele de la munte. Este unul dintre remediile clasice ale infertilitatii, fiind folosita de sute de ani in acest scop. Branca ursului stimuleaza ovulatia, tratand, totodata, si amenorea dar si dereglarile ciclului menstrual si ale menopauzei premature.
19. Radacina de lemn dulce (Glycyrrhiza glabra)
Proprietatile tamaduitoare ale acestei plante au fost descoperite de chinezi. Radacina de lemn dulce este folosita in combinatie cu alte plante pentru tratarea infertilitatii. Are proprietati estrogene care normalizeaza si regleaza nivelul de hormoni. Trebuie luata, totusi, cu masura deoarece, in cantitati prea mari, provoaca hipertensiune, dureri de cap, retentie de lichide.
20. Frunzele si mladitele de zmeur (Rubus idaeus)
Frunzele sau mladitele plantei sunt folosite cu succes pentru tratarea infertilitatii, deoarece regleaza hormonii si tonifiaza uterul. Este recomandata in combaterea chisturilor ovariene si a fibromului uterin.