Terapia prin muzica

0
(0)

„But I believe in music..The way that some people believe in fairytales”

Terapia prin muzica (melatoterapia)- ramura a medicinii alternative

Terapia prin muzica sau melatoterapia este o ramura a medicinii alternative. Studiile de specialitate au demonstrat ca muzica are un efect puternic asupra organismului si psihicului. Domeniile in care se aplica terapia prin muzica sunt din cele mai diverse: depresie, stari de anxietate, stres, cancer sau autism. Terapia prin muzica pare a fi o alta idee nastrusnica nascocita de un grup de oameni de stiinta plictisiti.  Inclin sa cred ca dintre toate solutiile oferite de medicina alternativa, terapia prin muzica poate avea cele mai multe efecte pozitive.

Fara sa stim ceva despre terapia prin muzica ne putem da foarte usor seama la ce se refera. Stim cu totii sentimentul suprem oferit de melodii dragi: ba ne vine sa plangem, ba sa dansam, ba sa visam, ba sa dormim. Si totusi, de ce sunetele au un efect atat de mare asupra noastra?

Muzica ne influenteaza starea psihica!

Studiile au demonstrat ca ritmul muzicii influenteaza activitatea cerebrala. O muzica alerta, cu batai rapide ofera ascultatorului o mai mare putere de concentrare, iar un tempo mai lent genereaza o stare de relaxare, de calm. Totodata, modificarile activitatii cerebrale generate de alternarea ritmurilor muzicale poate ajuta creierul in procesarea mai rapida a informatiilor. Aceste modificari in activitatea cerebrala influenteaza si respiratia si bataile inimii. Terapia prin muzica poate sa scada nivelul tensiunii arteriale (reducand riscul de atac cerebral), sa creasca imunitatea, sa relaxeze tensiunea musculara. Aceste efecte benefice asupra fizicului se propaga si asupra starii psihice. Din aceste motive, muzica poate combate stresul cronic, depresia si anxietatea.

Am putea sa vorbim neintrerupt de studii de specialitate legate de terapia prin muzica. Putem detalia si istoria melatoterapiei. Putem vorbi si despre filozofia hindusa in cadrul careia muzica este considerata a fi calea de atingere a stadiului de implinire de sine. Putem, putem, putem, dar nu vom face asta!

Aducem totul la un nivel personal. Aducem terapia prin muzica la noi acasa. Asta seara, cand veti ajunge acasa, cel mai probabil cu spatele indoit de 8 ore petrecute in fata monitorului, incercati o „baie de sunete”. Incercati sa ascultati timp 20 de minute muzica de relaxare, in timp ce va tolaniti pe fotoliul preferat. Alegeti o muzica cu un ritm mai lent si incercati sa inlaturati absolut orice fel de gand bizar ce va strabate. Lasati muzica sa va ajunga la suflet, incercati sa respirati in acelasi ritm cu notele muzicale. Daca nu vreti sa exagerati cu relaxarea, atunci un ritm muzical alert va poate umple de energie si o sa va puteti pregati pentru cel de-al doilea job.

Sunt convinsa ca cel putin o data fiecare din noi a incercat o sesiune de terapie prin muzica. Pana la urma, singuratatea, problemele, stresul cotidian ne imping in a cauta refugii si modalitati de evadare din realitate. Unde putem evada mai bine decat in muzica?

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.