Sunt multe lucruri minunate la terciul de ovaz, mai ales atunci cand racoarea incepe sa isi faca simtita prezenta. Iar atunci cand te afli intr-o rutina deranjanta in ceea ce priveste aroma portiei tale zilnice de terci de ovaz, nu este nicio problema! Suntem aici pentru tine, tocmai pentru ca stim ca sunt multi cei care nu depasesc deloc limitele traditionalului cand vine vorba de terciul de ovaz.
In Statele Unite exista chiar un gen de restaurante specializate exclusiv pe terci de ovaz, care au dus acest fel de mancare – considerat de multi respingator – la rang de arta si care ofera nici mai mult nici mai putin de 30 de moduri diferite de a gati terciul de ovaz si peste 80 de toppinguri, alaturi de care sa il servesti la micul dejun, pranz si cina. Asadar, optiuni exista, nu iti trebuie decat putina creativitate sau… surse bune de inspiratie!
Terciul de ovaz este sanatos pentru inima, foarte bogat in nutrienti, in fibre si in proteine si are tone de antioxidanti, astfel incat este o optiune minunata pentru o masa. De asemenea, este un fel de mancare perfect pentru a experimenta, pentru ca se adapteaza foarte bine la aproape orice aroma.
Te intrebi cum sa faci trecerea de la ceva aparent neplacut la un adevarat rasfat pentru papilele gustative?
Incearca ovazul granulat (ovaz steel cut), care ofera o aroma consistenta, cu gust de nuca –si ingrediente precum branza, uleiuri, legume si oua.
Terciul de ovaz se poate manca si ca garnitura savuroasa la cina. Ovazul se poate praji in ulei de masline cu usturoi sau ceapa si apoi servit impreuna cu vita, pui sau supa de carne ca alternativa foarte gustoasa la orez.
Iar pentru cei care inca adora terciul de ovaz cu gust fructat si dulce exista multe alternative care sa te ajute sa iti rasfeti papilele gustative, care intai te vor surprinde iar apoi te vor face cu adevarat dependent!
Adaosuri pentru terciul de ovaz
Pentru micul dejun poti adauga in terciul tau de ovaz:
- Ananas proaspat, mango uscat, fulgi de cocos si lapte de cocos;
- Piure de dovleac, nuci pecan, zahar brun, condimente de dovleac, lapte integral;
- Seminte uscate de rodii, fistic, miere, lapte de migdale;
- Curmale, nuci pecan, granola, unt de arahide, miere.
Pentru pranz sau cina adauga:
- Felii de mere coapte cu scortisoara, branza cheddar iute, bacon, sirop de artar, sare de mare;
- Rosii uscate la soare, pesto, parmezan ras, sare de mare si piper negru proaspat macinat;
- Ou posat, rucola, ulei de masline, branza Monterey Jack rasa, sare si piper
O portie de terci de ovaz gatit contine 5 grame de proteine, aproape la fel ca un ou (6 g).
Terciul de ovaz si sanatatea inimii
Potrivit unui studiu realizat in 2018 de Fundatia Consiliului pentru Informatii Alimentare, sanatatea inimii este principala grija a consumatorilor in ceea ce priveste sanatatea.
Cu toate acestea, doar 38% dintre cei intervievati in cadrul studiului au putut numi un aliment care sa contribuie in mod evident la sanatatea inimii.
Ei bine, terciul de ovaz este acest aliment! In ceea ce priveste beneficiile pentru inima, conexiunea este clara: toate studiile efectuate in acest sens au relevat ca terciul de ovaz poate reduce nivelul de colesterol LDL si de colesterol total (cu pana la 5 – 7%) si, de asemenea, poate reduce riscul de boli coronariene.
Se crede ca responsabil pentru aceste efecte este componentul activ al terciului de ovaz – beta glucanul – o fibra solubila, iar recomandarile sunt pentru 3 grame de beta glucan zilnic, ceea ce se traduce in 85 de grame de ovaz uscat.
Ovazul poate reduce, de asemenea, si riscul de tensiune arteriala mare, diabet si ingrasare.