“Daca noi medicii am arunca in mare toate medicamentele pe care le prescriem, ar fi mult mai bine pentru pacientii nostri si cu atat mai rau pentru pesti” spunea Oliver Wendel Holmes, medic si judecator la Curtea Suprema.
Din fericire Mama Natura are grija de noi cand avem nevoie de putina relaxare si ne ofera o multime de plante care actioneaza in sensul sporirii calmului mental, si avand un efect relaxant asupra intregului organism.
Exista numeroase plante cu variate proprietati si beneficii, si tocmai de aceea e bine sa stii care iti pot fi cele mai folositoare, in functie de necesitati si de obiectivele pe care incerci sa le atingi. O idee buna, insa, este sa discuti cu un naturist calificat inainte de a incerca pe cont propriu vreuna dintre plantele mentionate mai jos.
Unele plante pot contracara efectele medicamentelor prescrise de medic pentru diverse boli. De asemenea, nu este indicat sa iei plante in timpul sarcinii fara sa discuti inainte cu medicul tau si cu specialistul naturist.
“Tot ce ii trebuie omului pentru sanatate si vindecare i-a fost oferit de catre Dumnezeu in natura. Provocarea stiintei este sa gaseasca aceste lucruri” spune renumitul medic, alchimist si astrolog renascentist Philippus Theophrastrus (1493-1541), cunoscut in istorie si sub numele de Paracelsus.
Sumar articol:
1. Schisandra
Denumirea stiintifica: Schisandra. Fructele de Schisandra chinensis poarta numele de Wu Wei Zi in limba chineza, ceea ce se traduce prin “fructul cu cinci arome”, pentru ca au toate cele cinci arome de baza din medicina naturista chineza: sarat, dulce, acru, picant si amar.
Un super fruct, celebru drept Prozac chinezesc (antidepresiv), Schisandra este considerata o planta adaptogena, ceea ce inseamna ca este 100% sigura si non-toxica. Este utilizata pentru combaterea oboselii si pentru imbunatatirea performantei fizice, astfel ca poate fi administrata in orice moment al zilei, nu numai seara pentru a te elibera de stres.
Cea mai interesanta caracteristica a sa, si foarte relevanta pentru acest top, este aceea ca reduce nivelul hormonului de stres din sange. Aceasta planta este extreme de populara in randul sportivilor si poate fi luata sub forma de ceai, capsule sau ca fructe uscate. In China este adaugata in extrem de multe feluri de mancare, desi pentru cei nefamiliarizati poate avea un gust mai degraba scarbos. Un alt talent ascuns al schisandrei este ca ofera un impuls sanatos libido-ului.
2. Floarea Pasiunii
Denumirea stiintifica: Passiflora. Cunoscute drept florile pasiunii, aceste flori fac parte dintr-o familie de aproximativ 500 de specii de plante cu flori care impreuna poarta numele Passifloraceae.
Actionand mai degraba ca o floare a pasiunii pentru somn, aceasta planta cu aspect exotic este mama sedativelor naturiste si s-a dovedit a fi la fel de eficienta ca valiumul. Floarea pasiunii se administreaza in general sub forma de tinctura, iar proprietatile sale includ combaterea tensiunii nervoase si anxietatii.
Este un remediu foarte popular pentru persoanele care sufera de insomnie, asadar daca suferi de lipsa de somn, nu ar strica sa ii dai o sansa. Dincolo de beneficiile pe care le aduce sanatatii mentale, floarea pasiunii produce un fruct care – datorita gustului sau delicat si delicios – este adaugat pentru a da aroma anumitor bauturi si punch-ului Hawaian.
3. Ashwagandha
Denumirea stiintifica: Withania somnifera. Popular mai este cunoscuta si sub numele de ginseng indian, coacaze otravitoare sau cirese de iarna.
Ca sa ii acordam acestei comori indiene magice tot creditul, trebuie spus ca a castigat titlul de Planta Anului in 2007. Asemeni plantei Schisandra, Ashwagandha este si ea o planta adaptogena, ceea ce o face potrivita pentru consum atat seara cat si dimineata. Poate fi consumata sub forma de ceai sau luata sub forma de capsule din radacina organica.
Publicul sau tinta sunt persoanele afectate de stres si cele obosite si agitate. De asemenea, Ashwagandha este recomandata si pentru un impuls pentru sistemul imunitar si este asemanatoare suplimentelor de vitamina C. Proprietatile sale antioxidante distrug radicalii liberi din organism, ceea ce o face sa fie o formula anti-imbatranire extrem de benefica si un factor de prevenire a aparitiei bolilor.
4. Macul de California
Denumirea stiintifica: Eschscholzia californica. Este originara din Statele Unite si Mexic, si floarea oficiala din California. Macul de California are nu numai un aspect frumos, ci ofera si o multime de beneficii pentru organism.
Are calitati de ameliorare a durerilor si este, per ansamblu, o planta delicata, potrivita ca remediu impotriva colicilor la copii. De asemenea, este celebra pentru prevenirea enurezisului si bolilor vezicii urinare.
Este antispastic, ceea ce se inseamna ca reduce spasmele musculare involuntare si este de ajutor pentru persoane cu ticuri nervoase. In general se administreaza sub forma de ceai (pentru care se foloseste orice parte a plantei, sau pur si simplu frunzele si petalele proaspete). Oamenii il planteaza in curti si il folosesc si ca remediu foarte eficient pentru migrene cauzate de tensiune.
5. Kava Kava
Denumirea stiintifica: Piper methysticum. Alte nume sub care mai este cunoscuta aceasta planta sunt Awa, Ava, Yaqona, Sakau si Malok sau Malogu.
Este fara doar si poate sedativul psihotrop polinezian bun pentru orice. Este o planta extrem de puternica si ar trebui folosita foarte strict, respectand dozele recomandate. Un ceai organic este cel mai bun si mai sigur mod de a consuma aceasta planta, desi poate fi aplicata si la nivel topic, pe piele, ca si calmant al durerilor si cicatrizant, si de asemenea poate fi utilizata pentru spalaturi bucale in vederea tratarii leziunilor si ameliorarii durerilor de dinti.
Kava Kava este o planta cu o personalitate covarsitoare cand vine vorba despre proprietatile pe care le are. Ea este utilizata pentru a ameliora anxietatea, pentru a trata depresia, pentru a ameliora stresul si problemele de somn, pentru a-i ajuta pe suferinzii de ADHD si pentru a combate epilepsia. De asemenea, este utilizata si pentru alte boli precum tuberculoza, psihoze, migrene si infectii de tract respirator. De asemenea, este foarte eficienta in ameliorarea disconfortului menstrual si functioneaza si ca amplificator al libidoului.
6. Musetelul
Denumirea stiintifica: Matricaria chamomilla. Cunoscut si ca Matricaria recutita, musetel german sau musetel salbatic, este specia cea mai folosita din natura.
Musetelul este o planta perfecta pentru orice. Florile sale delicate au un parfum fin si un gust placut, iar scopul sau principal este calmarea tulburarilor gastrice.
Toata lumea a auzit de ceai de musetel, nu-i asa?! Este probabil cel mai popular remediu naturist existent pe piata… Proprietatile sale sedative usoare si sigure il fac ceaiul ideal de baut inainte de culcare, ajutand in acelasi timp digestia in timpul somnului.
Una dintre cele mai comune utilizari ale sale este calmarea iritatiilor interne si externe. Poate fi consumat sub multe forme, fiind extrem de versatil si popular. De asemenea, poate fi utilizat topic si este un ingredient comun in multe produse de frumusete si creme medicinale.
7. Balsam de lamaie
Denumirea stiintifica: Melissa officinalis. Cunoscuta si ca balsam, balsam simplu sau balsam de menta, planta este originara din Europa central si de sud, Africa de Nord, regiunea mediteraneana si Asia Centrala. Planta are un miros de lamaie si flori de culoarea lamaii.
Este o planta care poate fi de un real ajutor suferinzilor de dementa sau Alzheimer. Potrivit unui studiu recent, pacientii carora li s-a administrat balsam de lamaie au manifestat o reducere a agitatiei, datorata efectelor pe care planta le are asupra sistemului nervos central.
Proprietatile sedative ale balsamului de lamaie sunt excelente pentru reducerea stresului, dar nu ar trebui ca planta sa fie utilizata de catre pacientii diagnosticati cu hipotiroidism, fiind de fapt folosita ca tratament pentru hipertiroidism.
Alte proprietati ale sale includ sustinerea sistemului digestiv, si faptul ca este un bun antidepresiv si un remediu impotriva anxietatii.
Facand parte din familia mentei, balsamul de lamaie da nastere unei tincturi excelente pentru vara si vei gasi in mod cert destule tutoriale online pentru a-ti face si tu propria tinctura de balsam de lamaie.
8. Lavanda
Denumirea stiintifica: Lavandula, un gen cu 39 de specii cunoscute de plante cu flori din familia mentei, Lamiaceae.
Este planta favorita a aromaterapeutilor. Inhalarea ueiului esential de lavanda are capacitatea de a elimina tensiunea nervoasa si de a trata problemele respiratorii.
Planta este foarte apreciata pentru beneficiile pe care le poate aduce pielii si este extrem de cautata in industria frumusetii, datorita proprietatilor sale antiseptice si de curatare, percum si datorita mirosului sau floral si proaspat.
Lavanda are un efect calmant asupra creierului, fiind un must have pentru cei care sufera de anxietate, depresie, insomnie si neliniste generala. Este, de asemenea, excelenta pentru persoane care sufera de hipertensiune, pentru ca scade presiunea sangelui si incurajeaza circulatia sanatoasa.
O alta utilizare comuna a lavandei este vindecarea arsurilor usoare si a muscaturilor de insecte. Planta are proprietati de calmare a durerii si contine si agenti antiinflamatorii.
Aceasta planta minune este utilizata si pentru a trata acneea, pentru a calma eczemele, pentru a favoriza digestia, pentru a combate caderea parului, pentru a intari sistemul imunitar si pentru relaxare. Sunt atat de multe moduri de a folosi lavanda si de a o implementa in viata ta de zi cu zi, incat este absolut esential sa inveti mai multe despre lavanda.
9. St. John’s Wort
Denumirea stiintifica: Hypericum perforatum. Este o planta cu flori din familia Hypericaceae, cunoscuta si ca antidepresivul galben aprins. Multi oameni apeleaza la St John’s Wort pentru a inlocui medicamentele ce le-au fost prescrise, pentru ca planta s-a dovedit a avea un risc mai mic de efecte secundare. Fiecare caz este, insa, diferit si nu este recomandat sa schimbi medicatia inainte sa iti consulti medicul.
St. John’s Wort este un ameliorator al starii de spirit si un sedativ usor, relaxand corpul si mintea si luptand eficient cu starea de oboseala. Nu numai ca poate fi utilizat ca ameliorator pentru stari de insomnie, dar este utilizat si pentru palpitatii cardiace, tulburare obsesiv compulsiva, ADHD, tulburari afective sezoniere sau sindrom de oboseala cronica.
Pe de alta parte, St John’s Worth este o planta puternica, ce creste rata de detoxifiere a organismului de medicamente si substante chimice. Aceasta este in mod obligatoriu de retinut daca iei pilule contraceptive, pentru ca le poate neutraliza efectul.
In mod obisnuit, aceasta planta se administreaza sub forma de capsule orale, desi sunt disponibile pe piata si ceaiuri si extracte lichide.
10. Trifoiul rosu
Demumirea stiintifica: Trifolium pratense, o specie de planta erbacee cu flori din familia Fabaceae. Este considerata calmantul non-sedativ al sistemului. O planta foarte frumos pigmentata, trifoiul rosu este un aditiv perfect pentru un mix de plante care sprijina relaxarea.
Utilizarile si proprietatile sale sunt destul de similare cu cele ale lavandei, numai ca trifoiul rosu nu este la fel de popular. Extractul solid este utilizat ca ingredient pentru asezonare unei game variate de preparate si bauturi. In China, este servit in mod popular ca ceai pentru tratarea tusei si a problemelor respiratorii.
Trifoiul rosu este, de asemenea, o sursa bogata de estrogen si izoflavonoizi antioxidanti, ceea ce o face extrem de populara in randul femeilor aflate la menopauza.
Mai sunt multe de invatat si chiar si de descoperit cand bine vorba despre Mama Natura, pentru ca poti fi convins ca natura ofera un remediu pentru orice problema a omului de azi!