Esti tot timpul rosie la fata, iar asta te deranjeaza din ce in ce mai tare? Ei bine, nu esti singura care se confrunta cu asta. Obrajii inrositi si iritati si petele roz de pe fata sunt o problema extrem de frecventa a tenului, mai ales in sezonul rece si cu atat mai mult in era mastilor purtate in fiecare moment pe fata.
Obrajii rumeni si stralucitori sunt considerati in general opera unei maini dedicate care stie sa manuiasca un blush. Insa o tenta rosiatica distincta pe zona centrala a fetei – nas, obraji, frunte si barbie – este in general cauzata de un debit crescut de sange in vasele capilare de sub piele, ca urmare a inflamatiei, iritatiei, alergiilor la anumite ingrediente din produsele de ingriire a pielii, caldurii, expunerii la soare, alcoolului, alimentelor condimentate, acneei, uscaciunii sau exfolierii in exces.
Exista insa si alte forme de roseata. Unele sunt de natura mai degraba psihologica, altele un raspuns al organismului la stimuli externi, ca de pilda inrosirea care apare dupa sport, iar altele pot fi determinate de tulburarea barierei cutanate si a echilibrului pH-ului.
Iar daca ne referim la probleme medicale, e foarte probabil ca unele dintre persoanele care par mereu imbujorate natural sa aiba o afectiune a pielii, fie ca este vorba despre cuperoza sau despre rozacee, doua afectiuni care sunt adesea confundate, mai ales ca au tablouri clinice in principiu asemanatoare, roseata si iritatia pielii fiind un simptom comun. Ambele sunt considerate cronice si se pot agrava daca sunt netratate.
Din fericire, exista tratamente sigure si de incredere care au dat rezultate foarte bune in remedierea afectiunilor comune ale pielii. In plus, exista remedii naturale eficiente pe care le poti folosi acasa pentru a atenua roseata fetei. Aceste remedii functioneaza bine ca si adaos la un tratament si un regim specific de ingrijire a pielii si te vor ajuta sa grabesti recuperarea. Incearca aceste moduri naturale de a reduce roseata fetei si vei fi incantat de rezultate!
Sumar articol:
1. Ulei de cocos
Uleiul de cocos este un produs natural de ingrijire a pielii, extrem de apreciat. Are calitati antiinflamatorii, antioxidante si hidratante – tripleta perfecta pentru pielea ta.
Maseaza bine in palme aproximativ o lingurita de ulei de nuca de cocos, pentru a-l incalzi si pentru a obtine o consistenta mai usor de absorbit de piele. Aplica apoi uleiul pe fata, acordand o atentie deosebita zonelor afectate ale pielii. Uleiul de cocos poate fi utilizat in siguranta si pe zona din jurul ochilor.
Foloseste intotdeauna ulei de cocos virgin presat la rece, pentru a fi sigur ca produsul tau contine cat mai putine substante chimice si aditivi. Aceasta este, de altfel, si varianta de ulei de cocos folosita in majoritatea studiilor clinice atunci cand ii sunt studiate proprietatile.
2. Ceai verde
Ceaiul verde are proprietati antiinflamatorii si reduce iritatia, inrosirea si umflarea fetei. Daca vrei sa aplici ceai verde local, poti folosi un produs cumparat din magazin sau il poti pregati singur. Pentru a prepara singur ceai verde ai nevoie doar de cateva frunze de ceai verde si apa. Infuzeaza ceaiul in apa fierbinte timp de cateva minute, apoi strecoara si lasa la racit. Dupa ce se raceste – il poti lasa chiar timp de 45 de minute la frigider, pentru a fi mai racoritor – poti aplica ceaiul pe piele cu o discheta de bumbac, insistand pe zonele afectate. Utilizeaza cat mai frecvent acest tratament natural pentru acasa, si te vei bucura de efecte mai bune.
3. Aloe vera
Aloe vera este considerata adesea unul dintre cele mai bune remedii pentru problemele pielii, datorita proprietatilor sale curative. Produsele de ingrijire a pielii obtinute din aceasta planta suculenta pot calma pielea, ii pot stimula repararea si pot reduce chiar durerea.
Aloe vera este un ingredient frecvent intalnit in produsele de ingrijire a pielii si a parului, ce reprezinta optiuni excelente pentru a scapa de roseata fetei, mai ales daca sunt folosite alaturi de tratamentele de intinerire a pielii. Poti aplica cu generozitate gel de aloe vera in timpul episoadelor acute pentru a atenua roseata si usturimea.
Gelul de aloe se usuca in cateva minute, asa ca e bine sa lasi pielea sa il absoarba complet. Poti reaplica gelul de aloe vera de doua ori pe zi.
Produsele topice se gasesc sub forma de gel, crema, lotiune si unguent. Nu trebuie decat sa alegi consistenta care se potriveste cel mai bine tipului tau de piele. De pilda gelul este o optiune mai buna pentru persoanele cu ten gras, in timp ce cremele si unguentele sunt mai potrivite celor cu piele mai uscata.
4. Miere
Mierea contribuie la hidratarea pielii, fiind o sursa bogata de agenti de umezire. Un plus de hidratare poate fi extrem de important in gestionarea simptomelor cuperozei, pentru ca se crede in general ca uscaciunea pielii agraveaza aceasta problema.
Incearca sa calmezi pielea iritata cu o masca de miere. Clateste pielea cu apa calda, apoi aplica un strat generos de miere pe zonele rosii ale tenului si lasa sa actioneze aproximativ 30 de minute, dupa care clateste fata din nou. Atentie: nu folosi miere daca roseata pielii este cauzata de o arsura solara.
Mierea cruda de Manuka este considerata unul dintre cele mai eficiente remedii casnice pentru cuperoza. O poti folosi in acelasi mod in care folosesti mierea de albine.
5. Faina de ovaz
Pe langa faptul ca este un aliment delicios pentru micul dejun, faina de ovaz este folosita de mult timp ca tratament natural pentru roseata fetei. Faina de ovaz este un ingredient frecvent intalnit in mastile de fata si in alte produse de ingrijire a pielii.
Reducand pierderile de apa si sustinand fermitatea pielii, faina de ovaz atenueaza efectele cuperozei.
Amesteca fulgi de ovaz fierti si pasati cu apa de trandafiri si aplica pe fata aceasta masca pentru o calmare imediata a pielii. Poti folosi si fulgi de ovaz organici amestecati cu apa pana cand obtii o pasta groasa. Aplica apoi pasta cu blandete pe zonele afectate si las-o sa se usuce. Clateste usor si aplica o crema hidratanta la final.
Fulgii de ovaz sunt un tratament simplu si eficient din punct de vedere al costurilor, chiar daca poate parea ceva mai neconventional.
6. Uleiuri esentiale
Exista multe uleiuri esentiale cu efect antiinflamatori, extrem de eficiente pentru tratarea afectiunilor inflamatorii ale pielii, cum ar fi rozaceea. Unele dintre cele mai bune uleiuri esentiale in acest sens sunt uleiul esential de arbore de ceai, uleiul esential de cimbru, uleiul esential de trandafir, uleiul esential de iasomie si uleiul esential de lavanda.
Amesteca doar cateva picaturi de ulei esential cu cateva picaturi de ulei purtator, cum ar fi uleiul de migdale sau uleiul de cocos, si aplica apoi amestecul pe fata in timpul rutinei de ingrijire a pielii de seara. Lasa tratamentul sa actioneze peste noapte.
7. Musetel
Musetelul este folosit in mod obisnuit in cremele hidratante din comert. Acest remediu holistic este o renumita optiune de tratament pentru pielea inflamata, ce a avut de-a lungul timpului rezultate foarte bune. Cauta intotdeauna produse de ingrijire a pielii cu musetel, care te vor ajuta sa reduci inflamatia pielii.
Daca vrei un produs home-made, poti folosi ceaiul de musetel pentru rutina ta de frumusete. Lasa ceaiul de musetel sa se raceasca la frigider pentru aproximativ o ora si aplica-l apoi pe fata fie sub forma de compresa, fie ca lotiune de curatare pentru fata.
8. Tataneasa
Tataneasa este un remediu natural mai putin cunoscut decat alte remedii casnice de pe aceasta lista. Planta este de fapt un arbust, ale carui frunze si radacini se folosesc de mult timp in medicina traditionala. Tataneasa se foloseste pentru a reduce durerea si inflamatia, si in mod deosebit aspectul de roseata.
In afara de rozacee, tataneasa este un tratament foarte bun pentru arsuri, vanatai, entorse musculare si inflamatii articulare. Poti gasi acest remediu casnic in plafare, fie ca atare, fie sub forma de unguente, lotiuni si creme. Cauta „alantoina naturala de tataneasa” pe lista de ingrediente.
9. Brusture
Radacina de brusture se foloseste de secole in medicina holistica. O adevarata centrala de antioxidanti, aceasta planta poate elimina toxinele din sange si contribuie la tratarea problemelor pielii, cum ar fi acneea, eczema, psoriazisul si rozaceea.
Aplica local un extract de planta de brusture pentru atenuarea simptomelor afectiunilor tenului si vei avea parte de rezultate rapide imediat ce proprietatile sale antibacteriene si antiinflamatorii vor intra in actiune.
10. Protectie solara
Probabil ca nu ti se pare nimic nou, fiind deja familiarizat cu clasica protectie solara, insa trebuie sa stii ca aplicarea regulata a cremelor cu factor de protectie solara este si o modalitate simpla de a preveni aparitia eruptiilor de rozacee, cauzate de expunerea la soare.
Cel mai bun tip de protectie solara pentru rozacee va avea ingrediente non-chimice constand in zinc sau dioxid de titan. Produsul trebuie sa aiba atat protectie UVA, cat si UVB, alaturi de un SPF minim de 15.