Uleiurile esentiale detin proprietati medicinale si terapeutice remarcabile, motiv pentru care utilizarea lor a fost imbratisata inclusiv de comunitatile stiintifice in scopul tratarii unor boli precum cancer, astm, HIV, bronsita etc.
Exista mai mult de 90 de uleiuri esentiale, cu proprietati si beneficii specifice, multe dintre ele fiind utilizate de mii de ani pentru obtinerea produselor cosmetice.
Ce sunt uleiurile esentiale?
Uleiurile esentiale sunt extracte foarte concentrare obtinute din diferite parti ale plantelor: frunze, flori, radacina etc. prin distilare.
Popularitatea uleiurilor esentiale a crescut considerabil in ultimii ani, insa chiar daca detin numeroase proprietati si aduc nenumarate beneficii, pentru a evita posibile reactii adverse, ele trebuie folosite cu moderatie si in mod corect.
Uleiurile esentiale contin molecule de dimensiuni foarte mici, iar acest lucru faciliteaza absorbtia rapida si eficienta, asadar, atunci cand sunt folosite la nivelul pielii, corpul se bucura in intregime de beneficiile acestora. Ele mai pot fi folosit si pentru uz intern sau inhalate.
Uleiuri esentiale: aplicarea corecta
La nivelul pielii, uleiuri esentiale pot fi aplicate prin numeroase metode, insa niciodata nediluate. Cele mai utilizate substante pentru diluarea uleiurilor esentiale sunt uleiurile vegetale sau apa. Ca regula generala, concentratia uleiului esential ar trebui sa se incadreze intre 3 si 5%. De pilda, pentru aplicare locala se vor folosi o lingurita de ulei vegetal si 3 picaturi de ulei esential.
De asemenea, inainte de a le folosi, informeaza-te in detaliu. Depilda, unele uleiuri esentiale ar trebui evitate de femeile insarcinate sau copii.
Top 10 uleiuri esentiale pentru ingijirea pielii
Alegerea uleiurilor esentiale se face in functie de obiectivul urmarit sau de afectiunile pe care vrei sa le tratezi. Acestea sunt 10 uleiuri esentiale care pot fi utilizate cu succes pentru ingrijirea pielii sau tratarea diferitelor afectiuni:
1. Ulei esential de levantica
Uleiul esential de levantica este unul dintre cele mai benefice, fiind potrivit pentru toate tipurile de piele. Sprijina regenerarea celulelor, previne imbatranirea prematura si trateaza, de asemenea, iritatiile aparute la nivelul pielii, inclusiv pe cele cauzate de actiunea razelor solare. Are, totodata, un efect relaxant, calmand pielea.
2. Ulei esential de muscata
Uleiul esential de muscata detine numeroase proprietati si are efecte benefice indeosebi asupra pielii. Imbunatateste elasticitatea pielii, inhiba aparitia acneei si ridurilor. De asemenea, sprijina circulatia sanguina, ceea ce accelereaza vindecarea vanatailor, ranilor sau eczemelor.
3. Ulei esential de busuioc
Uleiul esential de busuioc este ideal pentru pielea sensibila si are efecte calmante nemaipomenite pentru intepaturile de insecte si crampele musculare.
4. Ulei esential de tamaie
Uleiul esential de tamaie are efect tonic asupra pielii si sprijina regenerarea celulelor. Trateaza, de asemenea, si simptomele asociate cu imbatranirea pielii cum ar fi ridurile sau petele. Datorita proprietatilor sale anitbacteriene si antiinflamatoare, este ideal inclusiv pentru tenul acneic.
5. Ulei esential de Ylang Ylang
Uleiul esential de ylang ylang confera pielii elasticitate, previne eruptiile acneice si sprijina regenerarea celulelor.
6. Ulei esential de citronela
Acneea si porii deschisi sunt doua afectiuni ale pielii greu de tratat, iar uleiul esential de citronela actioneaza eficient in ambele cazuri. Mai poate fi utilizat, totodata, si pentru a conferi pielii tonus si stralucire.
7. Ulei esential de chiparos
Uleiul esential de chiparos este un astringent natural si eficient si, de asemenea, vasoconstrictor, micsorand vasele dilatate de sange.
8. Ulei esential de patchouli
Uleiul esential de patchouli este recomandat si utilizat in special in cazul tenului care da semne de imbatranire. Sprijina formarea de noi celule si netezeste ridurile de expresie. Datorita proprietatilor antiseptice, antifungice si antibacteriene poate ameliora afectiuni precum psoriazis, eczema, acnee sau dermatita.
9. Ulei esential de trandafiri
Uleiul esential de trandafiri poate fi utilizat in cazul pielii uscate. De asemenea, reduce concentratia hormonilor de stres si impiedica deshidratarea pielii. Esti folosit adesea si in tratarea acneei rozacee, dermatitei sau psoriazisului.
10. Ulei esential de musetel
Uleiul esential de musetel are o utilizare larga, detinand numeroase proprietati. Este ideal pentru toate tipurile de piele si trateaza cu succes afectiuni precum: acneea, eczema sau inflamatia aparute la nivelul pielii.
Desi toate aceste uleiuri esentiale sunt nemaipomenite folosite individual, ele pot fi, de asemenea, combinate cu alte uleiuri esentiale pentru mai multe beneficii.
Sursa: