Top 19 remedii pentru prevenirea infectiilor de tract urinar

0
(0)

 

Infectiile de tract urinar, sau ITU, sunt una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate cu care se confrunta oamenii astazi. Aceasta infectie dureroasa este de 10 ori mai frecventa la femei decat la barbati, aproape 50% dintre femei suferind de aceasta afectiune cel putin o data in timpul vietii. Mai mult, dupa un episod de ITU aceasta are tendinta de a reaparea.

Sarcina, actul sexual, menopauza sau retentia urinara pentru perioade indelungate de timp sunt cele mai frecvente cauze ce declanseaza aceasta infectie.

De obicei, o infectie de tract urinar este insotita de simptome precum febra, dureri abdominale, dorinta frecventa de a urina si senzatie de arsura in timpul urinarii.
Desi medicii prescriu adesea antibiotice pentru a trata aceasta afectiune, exista multe remedii la domiciliu care nu doar ca pot ameliora simptomele ITU, ci pot preveni, de asemenea, reaparitia in viitor a acestei afectiuni dureroase.

Sumar articol:

Ce este o infectie a tractului urinar?

O infectie a tractului urinar sau ITU apare atunci cand bacteriile, ciupercile sau un virus infecteaza orice parte a tractului urinar. Daca raspunsul imunitar al organismului este scazut, dar si ca urmare a unor factori legati de igiena deficitara, acesti microbi nu sunt eliminati de organism, ci raman in interiorul sistemului urinar, provocand o infectie.

Infectia uretrei se numeste uretrita, iar cea a vezicii urinare se numeste cistita. Uneori, acesti microbi (de obicei bacterii) pot ajunge, de asemenea, si in partea superioara a tractului urinar, provocand chiar infectii renale (pielonefrite).

Este important sa distingem intre o infectie a vezicii urinare (cistita) si o infectie a rinichilor. O infectie renala este mult mai grava si se poate dezvolta dintr-o infectie a vezicii urinare netratata. Infectia renala este insotita de febra, in timp ce infectia vezicii urinare nu are si febra printre simptome.

Remedii la domiciliu pentru ITU (infectia de tract urinar)

1. Suc de merisoare
2. Otet din cidru de mere
3. Bicarbonat
4. Usturoi
5. Iaurt
6. Gentiana
7. Ulei de arbore de ceai
8. Uva Ursi (Strugurii ursului)
9. Vitamina C
10. Ceai verde
11. Ceai de patrunjel
12. Suc de lamaie
13. Ulei de cocos
14. Ananas
15. Apa
16. Suc de afine
17. D-Manoza
18. Argint coloidal
19. Remedii homeopate

Iata-le mai jos detaliate.

1. Sucul de merisoare

merisoarele

De ce ai nevoie?

Suc de afine neindulcit

Ce trebuie sa faci?

Bea zilnic o jumatate de pahar de suc de merisoare neindulcit, pentru a preveni infectiile de tract urinar. Daca suferi deja de aceasta infectie, bea patru pahare de suc zilnic, pentru a-ti proteja rinichii. Evita sa adaugi orice forma de indulcitor artificial in suc.
Daca aroma sucului de merisoare este prea intepatoare pentru gustul tau, il poti dilua cu suc de mere si apa. Aminteste-ti ca e foarte important sa bei multa apa in timpul unei infectii urinare!

Cat de des ar trebui sa faci asta?

Bea cel putin patru pahare de suc de merisoare in fiecare zi, pana se elimina infectia.

De ce functioneaza?

Merisoarele, mai ales sub forma de suc sunt excelente pentru tratarea ITU. Ele contin proantocianidine care impiedica bacteria E.coli sa treaca prin peretii uretrei. De asemenea, merisoarele au proprietati antibiotice care ajuta la combaterea infectiilor.

2. Otetul din cidru de mere

otet de mere

De ce ai nevoie?

• 2 linguri otet din cidru de mere
• 1 lingura de miere
• sucul de la o jumatate de lamaie
• 1 cana de apa

Ce trebuie sa faci?

Amesteca doua linguri de otet din cidru de mere cu suc de lamaie, miere si apa si consuma apoi bautura rezultata.

Cat de des ar trebui sa faci asta?

Bea aceasta bautura sanatoasa de doua ori pe zi, pana cand infectia dispare.

De ce functioneaza?

Pornind de la un par stralucitor si ajungand pana la o piele fina, fara cosuri, exista extrem de multe minuni de care otetul din cidru de mere este responsabil. Iar tratarea infectiilor de tract urinar se numara printre aceste minuni!

Otetul din cidru de mere are un continut foarte mare de enzime si nutrienti esentiali, cum ar fi potasiul, care inhiba bacteriile ce sprijina dezvoltarea ITU. Otetul din cidru de mere este, de asemenea, bogat in acid acetic, care promoveaza inmultirea bacteriilor bune si ucide bacteriile rele.

Cu toate acestea, retine ca acest tip de otet poate creste aciditatea urinei, sporind intensitatea usturimii si gradului de iritare. Asadar, daca ai parte de aceste simptome, intrerupe administrarea otetului din cidru de mere.

3. Bicarbonatul

bicarbonat-de-sodiu

De ce ai nevoie?

• 1 lingura de bicarbonat
• Un pahar de apa

Ce trebuie sa faci?

Amesteca bicarbonatul de sodiu intr-un pahar cu apa si bea-l.

Cat de des ar trebui sa faci asta?

Bea aceasta bautura cat mai des posibil.

De ce functioneaza?

Bicarbonatul prezinta proprietati care ajuta la combaterea ITU. Natura sa alcalina contribuie la neutralizarea aciditatii urinei, atunci cand suferi de o infectie de tract urinar. Atunci cand urina devine mai putin acida, durerea si usturimea din timpul urinarii ar trebui sa scada in intensitate.

4. Usturoiul si ITU

Top 19 remedii pentru prevenirea infectiilor de tract urinar 1

De ce ai nevoie?

• 3 catei de usturoi
• tifon medical

Ce trebuie sa faci?

1. Curata usturoiul si infasoara-l strans in tifonul medical, pentru a face un tampon.
2. In mod popular acest tampon se introducea in vagin, lasand in afara un capat al tifonului, pentru a facilita eliminarea tamponului, dupa un interval de 2-3 ore.
Dupa indepartarea tamponului, zona trebuie spalata si curatata complet.

Cat de des ar trebui sa faci asta?

Daca decizi sa aplici acest tratament acasa, ar trebui sa il repeti de 2-3 ori pe zi sis a continui tratamentul timp de 3-4 zile.

De ce functioneaza?

Usturoiul are proprietati antimicrobiene puternice. Cand este introdus in vagin, acesta poate ajuta la eliminarea bacteriilor si/sau fungilor care provoaca ITU.

5. Iaurtul

chefir

De ce ai nevoie?

Iaurt simplu (fara aroma si neindulcit)

Ce trebuie sa faci?

Consuma cate un iaurt dupa fiecare masa.

Cat de des ar trebui sa faci asta?

Deoarece iaurtul este bun pentru sanatatea generala, poti face din paharul de iaurt consumat dupa masa un obicei regulat, pe care sa il adaugi dietei tale zilnice.

De ce functioneaza?

Una dintre cele mai bune (si mai gustoase) modalitati de a mentine sanatatea intestinala si a vezicii urinare este sa te asiguri ca dieta ta zilnica cuprinde cel putin un pahar de iaurt. Iaurtul contine probiotice care cresc concentratia de bacterii bune din organism, protejand in acelasi timp de bacteriile rele. Iaurtul este, de asemenea, un supliment dietetic excelent atunci cand iei antibiotice pentru tratamentul infectiilor de tract urinar, deoarece antibioticele pot duce la un deficit de bacterii benefice in sistem.

6. Gentiana

De ce ai nevoie?

Capsule sau extract lichid de gentiana.

Ce trebuie sa faci?

Poti cumpara de la farmacie sau plafar capsule cu gentiana sau tinctura de gentiana, si sa le consumi conform recomandarilor, care sunt de obicei de 1-2 capsule zilnic.

Cat de des ar trebui sa faci asta?

Continua sa iei acest supliment pe baza de plante pana la disparitia infectiei.

De ce functioneaza?

Compusul numit berberina, pe care il contine gentiana, are acelasi efect asupra organismului nostru ca si proantocianidinele continute in merisoare. Berberina impiedica atasarea bacteriilor de peretii uretrei si astfel previne si trateaza infectiile de tract urinar.

7. Uleiul din arbore de ceai

Top 19 remedii pentru prevenirea infectiilor de tract urinar 2

De ce ai nevoie?

• 10 picaturi de ulei din arbore de ceai
• O cada plina cu apa calda

Ce trebuie sa faci?

Amesteca uleiul din arbore de ceai in apa calda si cufunda-ti corpul in acest amestec timp de cateva minute.

Cat de des ar trebui sa faci asta?

Urmeaza aceasta procedura de doua ori pe zi, pana cand infectia dispare.

De ce functioneaza?

Un studiu publicat intr-un numar al Clinical Microbiology Review a demonstrat ca uleiul din arbore de ceai detine proprietati antibacteriene remarcabile si poate functiona chiar ca un tratament alternativ la antibiotic. Acest ulei are capacitatea de a lupta impotriva bacteriilor precum E. coli, Mycobacterium avium ATCC 4676, Haemophilus influenzae, Streptococcus pyogenes si Streptococcus pneumoniae.
E. coli este una dintre cele mai comune bacterii responsabile de aparitia infectiilor de tract urinar.

8. Uva Ursi (Strugurii ursului)

De ce ai nevoie?

• Funze uscate de strugurii ursului
• Ceai

Ce trebuie sa faci?

1. Inmoaie peste noapte frunzele uscate de strugurii ursului in apa.
2. Amesteca aceste frunze cu frunzele din care prepari ceai in mod obisnuit si bea zilnic acest amestec.

Cat de des ar trebui sa faci asta?

Bucura-te de acest ceai de doua sau de trei ori pe zi, pana la disparitia infectiei.

De ce functioneaza?

Strugurii ursului este o planta populara cu beneficii terapeutice remarcabile, precum si cu beneficii curative care ajuta la tratarea infectiilor de tract urinar. Proprietatile sale antiinflamatorii si antibacteriene sunt cele care trateaza si previn ITU.

Masuri de precautie

Stai de vorba cu medicul inainte de a consuma frunzele de strugurii ursului, pentru ca nu este o planta potrivita tuturor.

9. Vitamina C

Top 19 remedii pentru prevenirea infectiilor de tract urinar 3

De ce ai nevoie?

Alimente bogate in vitamina C, printre care citrice, ardei gras, papaya, broccoli etc.

Ce trebuie sa faci?

Consuma zilnic o portie de alimente bogate in vitamina C.

Cat de des ar trebui sa faci asta?

Rezuma-te la o portie de fructe citrice in fiecare zi, pana cand infectia dispare. Citricele sunt fructe cu o aciditate mare si, desi un anumit grad de aciditate a urinei poate fi benefic, prea mult acid in urina poate amplifica durerea si poate provoca o senzatie de usturime in timpul urinarii.

De ce functioneaza?

Vitamina C joaca un rol extrem de important in tratarea infectiilor de tract urinar. Alimente precum portocalele, fructele de padure, verdeturile si ardeiul gras contribuie la cresterea aciditatii urinei si inhiba cresterea bacteriilor din tractul urinar.
De asemenea, poti consuma si suplimente de vitamina C.

10. Ceaiul verde

Top 19 remedii pentru prevenirea infectiilor de tract urinar 4

De ce ai nevoie?

• 1 pliculet de ceai verde (fara cofeina)
• O cana cu apa fierbinte

Ce trebuie sa faci?

Prepara prin infuzare o ceasca de ceai verde si bea in fiecare dimineata si seara.

Cat de des ar trebui sa faci asta?

Bea acest ceai de doua ori pe zi, in fiecare zi, pana cand infectia dispare.

De ce functioneaza?

Un studiu realizat in 2013 a observat activitatea antimicrobiana a catehinelor EGC asupra bacteriilor E.coli responsabile de infectiile de tract urinar. Aceasta cercetare a dovedit ca o ceasca de ceai verde consumata zilnic nu numai ca poate contribui la combaterea ITU, dar poate fi responsabila si pentru prevenirea reaparitiei acestora.

11. Ceaiul de patrunjel

proprietati patrunjel

De ce ai nevoie?

• 2 legaturi de patrunjel
• 4 cani de apa

Ce trebuie sa faci?

1. Toaca patrunjelul si amesteca-l cu apa.
2. Lasa amestecul sa fiarba timp de 15 minute. Strecoara si bea ceaiul rezultat.

Cat de des ar trebui sa faci asta?

Bea acest ceai de doua ori pe zi, in fiecare zi, pana cand infectia dispare.

De ce functioneaza?

Datorita continutului ridicat de flavonoide, ceaiul de patrunjel contine importante proprietati antiinflamatorii, care ajuta la combaterea inflamatiei. Atunci cand este folosit pentru prepararea ceaiului tau obisnuit, patrunjelul actioneaza ca un diuretic excelent si iti salveaza organismul de bacteriile cauzatoare de infectii.

12. Sucul de lamaie

remedii naturiste pentru vergeturi

De ce ai nevoie?

• Sucul de la o jumatate de lamaie
• O cana cu apa calda

Ce trebuie sa faci?

Amesteca sucul de lamaie cu apa si bea amestecul dimineata, pe stomacul gol.

Cat de des ar trebui sa faci asta?

Include consumul de apa cu lamaie in rutina ta zilnica, pentru a mentine infectiile la distanta de organismul tau.

De ce functioneaza?

Sucul de lamaie are proprietati bactericide si fungicide. Consumul zilnic al acestui suc va elimina infectiile care stau la panda in orice colt al organismului. Sucul de lamaie contine, de asemenea, antioxidanti care vor elimina toti radicalii liberi nocivi din organism.
Atentie! Deoarece sucul de lamaie este acid, clateste gura cu apa plata dupa sucul de lamaie si inghite.

13. Uleiul de nuca de cocos

ulei de cocos utilizari

De ce ai nevoie?

Ulei de nuca de nuca de cocos

Ce trebuie sa faci?

Consuma doua-trei linguri de ulei de nuca de cocos pe zi.

Cat de des ar trebui sa faci asta?

Repeta acest lucru pana cand infectia de tract urinar dispare.

De ce functioneaza?

Acizii grasi cu lant mediu prezenti in uleiul de nuca de cocos au fost studiati la scara larga de oamenii de stiinta, cercetarile dovedind ca acestia au proprietati antibacteriene, antifungice, antivirale si antiprotozoare. Consumul zilnic al acestui ulei poate ajuta la uciderea microbilor care cauzeaza infectiile de tract urinar.

14. Ananasul

ananas proprietati

De ce ai nevoie?

1 cana de ananas bucati sau de suc de ananas

Ce trebuie sa faci?

Consumul unei cani de ananas taiat in fiecare zi poate ajuta la tratarea si prevenirea infectiilor de tract urinar. De asemenea, poti consuma suc de ananas in fiecare zi.

Cat de des ar trebui sa faci asta?

Mananca cel putin o ceasca de ananas in fiecare zi, pana cand infectia va fi eliminata.

De ce functioneaza?

Daca medicul ti-a prescris antibiotice pentru tratarea unei infectii de tract urinar, suplimentarea medicamentelor cu o doza zilnica de ananas poate accelera procesul de recuperare. Enzima bromelanina din ananas imbunatateste efectul tratamentelor cu antibiotice in infectiile de tract urinar.

15. Apa

Top 19 remedii pentru prevenirea infectiilor de tract urinar 5

De ce ai nevoie?

• Apa
• Sare de mare nerafinata

Ce trebuie sa faci?

Pentru a preveni aceasta infectie, trebuie sa bei cel putin opt pahare de apa in fiecare zi.

Cat de des ar trebui sa faci asta?

Bea 250 de ml de apa in fiecare ora, zilnic, pana la eliminarea infectiei. Poti adauga un varf de lingurita de sare de mare nerafinata in fiecare pahar, pentru a contribui la inlocuirea mineralelor pe care le poti pierde cu acest tratament.

De ce functioneaza?

Apa este baza vietii, insa din pacate este si cel mai subestimat remediu pentru o serie intreaga de probleme de sanatate, inclusiv ITU. Apa este, foarte probabil, cel mai simplu si mai eficient remediu pentru o infectie a tractului urinar.
Consumul de apa obisnuita este esential, deoarece elimina bacteriile cauzatoare de ITU din sistem, stimuland urinarea.

16. Sucul de affine

vitamine minerale afine

De ce ai nevoie?

Afine (intregi sau cu suc)

Ce trebuie sa faci?

1. Poti presara afine pe cerealele de dimineata sau le poti manca sub forma de gustare.
2. De asemenea, le poti consuma sub forma suc, fara a mai fi nevoie de indulcitori adaugati.

Cat de des ar trebui sa faci asta?

Include o mana de afine in dieta obisnuita, pana la disparitia infectiei.

De ce functioneaza?

Exista multe studii care sustin beneficiile afinelor pentru prevenirea si combaterea ITU. Compusii numiti proantocianidine continute in afine impiedica bacteriile E.coli sa adere la peretii tractului urinar, combatand astfel infectiile de tract urinar. Deoarece afinele functioneaza ca niste adevarate centrale antioxidante, o idee buna este sa le incluzi permanent in dieta zilnica, chiar si dupa ce infectia dispare.

17. D – Manoza

merisoarele

Un studiu din 2014, publicat in Jurnalul Britanic de Urologie, a descoperit ca D-Manoza (ingredientul activ concentrat din sucul de merisoare) a fost la fel de eficient ca antibioticele pentru prevenirea infectiilor recurente de tract urinar, fara efecte secundare. La fel ca sucul de merisoare, zaharul D-Manoza se lipeste de bacteriile E. coli, astfel incat acestea sunt eliminate atunci cand urinezi.
De asemenea, activeaza proteina Tamm-Horsfall, care joaca un rol cheie in apararea organismului impotriva ITU.

18. Argintul coloidal

argint coloidal

Argintul este folosit medical pentru tratarea infectiei. Argintul ionic stabilizat, administrat pe cale orala, poate contribui la eliminarea bacteriilor din tractul urinar.
Dozare: 2-4 linguri pe zi pana la disparitia infectiei.

19. Homeopatia

medicina alopata VS homeopatie
homoeopathic sketches

• Cantharis sau Causticum in concentratie 12x, administrate in fiecare ora, pot fi de ajutor in ameliorarea durerilor si usturimilor cauzate de infectiile vezicii urinare.
• Staphysagria 6x sau 30C poate fi luata in fiecare ora pentru iritarea postcoitala.
Nota: Nu luati remediile homeopatice cu ceai de musetel, deoarece musetelul poate neutraliza actiunea acestora.

Raspunsurile expertilor pentru cele mai frecvente intrebari

1. Ce anume provoaca infectia tractului urinar la femei?

ITU sunt cauzate cel mai adesea de bacteriile prezente in rect si anus, care declanseaza infectia atunci cand migreaza spre uretra. E. coli este cea mai frecventa bacterie care migreaza din sistemul digestiv si cauzeaza infectia. Alti microbi includ Chlamydia si Mycoplasma, care sunt transmise sexual.

2. Cat de frecvente sunt infectiile de tract urinar?

Infectiile de tract urinar afecteaza anual zeci de milioane de femei din intreaga lume. In general, femeile au o ITU cel putin o data pe an, unele avand insa infectii recurente de mai mult de patru – cinci ori intr-un an.

3. Care sunt simptomele infectiei tractului urinar?

Urmatoarele simptome pot indica existenta unei infectii de tract urinar:
• Durere sau senzatie de arsura in timpul urinarii.
• Nevoie frecventa de a urina, chiar daca vezica nu este plina.
• Urina tulbure sau sangeroasa, cu miros specific.
• Durere, crampe si/sau presiune in abdomenul inferior.
• Febra (asociata in general cu infectie renala).
• Slabiciune si letargie.
Daca observi sange in urina, mergi imediat la medic.
Infectia tractului urinar poate afecta vezica urinara (cistita), uretra (uretrita), ureterele (ureterita) si rinichii (pielonefrita).

4. Care sunt semnele unei infectii urinare?

O infectie a vezicii urinare se mai numeste in limbaj popular “infectie urinara”. Semnele si simptomele acesteia sunt aceleasi ca si pentru o ITU, deoarece tehnic chiar este o infectie de tract urinar.

5. Ce sa nu mananci daca ai o infectie de tract urinar?

Microbii care provoaca infectia de tract urinar se hranesc cu zaharuri, de aceea este esential sa le elimini din dieta pe cat posibil, atunci cand ai simptomele unei ITU. Evita, asadar, urmatoarele produse alimentare:
• Sucuri indulcite;
• Deserturi, inghetate, fursecuri sau orice fel de dulce;
• Alimente cu cofeina, precum ceaiul si cafeaua.

6. Cum capata femeile infectii ale tractului urinar?

Iata mai jos motivele care sunt in general responsabile pentru aparitia unei ITU la femei: • Relatii sexuale.
• Retentia urinara indelungata.
• Folosirea diafragmei ca metoda contraceptiva, pentru ca aceasta apasa pe uretra.
• Sarcina.
• Diabet.
• Pierderea de estrogen in timpul sau dupa menopauza.
• Atrofierea tesuturilor vaginale odata cu menopauza, care determina uscarea si inflamatia.
• Stergerea dinspre anus catre vagin, dupa scaun.

7. Cand devine ITU infectie renala?

Cand infectia se raspandeste din celelalte parti ale tractului urinar ( uretra sau ureterele, de exemplu) ajungand la rinichi, ea poate duce la o infectie renala. Aceasta este cunoscuta sub numele de pielonefrita. Acest lucru se intampla de obicei atunci cand ITU este lasata netratata o perioada indelungata, permitand bacteriilor sa calatoreasca prin uretere spre rinichi.

Febra este in general un semn al unei infectii la nivelul rinichilor, si poate ajuta la distingerea ei de o infectie a vezicii urinare. De asemenea, o infectie renala va fi adesea insotita de dureri lombare.

8. Cat dureaza o infectie de tract urinar?

Un tratament antibiotic pentru un ITU dureaza, de obicei, 3 – 5 zile pentru femei si 7 – 14 zile pentru barbati. Utilizarea de remedii adecvate la domiciliu si consumul unei cantitati mari de lichide este modul natural de a scapa de infectiile de tract urinar. Daca este lasata netratata, o simpla ITU se poate raspandi usor si poate cauza complicatii.

9. Poti face o infectie de tract urinar de la pantalonii stramti?

Purtarea pantalonilor stramti retine umezeala in partile intime, ceea ce ii face un mediu adecvat pentru ca proliferarea bacteriilor. Prin urmare, este recomandat sa porti pantaloni largi si lenjerie lejera din bumbac, mai ales atunci cand suferi de infectii recurente ale tractului urinar. Unii specialisti recomanda spalarea lenjeriei in apa fiarta, pentru a te asigura ca nu te vei reinfecta.

10. Sucurile carbogazoase pot provoca o infectie a tractului urinar?

Da, sucurile pot declansa o infectie a tractului urinar. Majoritatea sucurilor acidulate contin zahar, cofeina sau indulcitori artificiali, toate fiind factori recunoscuti pentru iritarea tractului si vezicii urinare.

Masuri de precautie

Remediile casnice si sfaturile privitoare la infectiile de tract urinar mentionate mai sus contribuie extrem de mult la prevenirea infectiei. Cu toate acestea, daca intampini simptome ITU comune, cum ar fi nevoia imperioasa de a urina, o senzatie de arsura in timpul urinarii, crampe si urina tulbure mai mult de doua-trei zile, mergeti la medic.

Fara interventii medicale adecvate, o infectie de tract urinar poate infecta rinichii si poate duce la afectiuni medicale mai grave. Mentine igiena adecvata si bunele obiceiuri alimentare pentru a mentine ITU la distanta.

Atentie! Daca trebuie sa iei un antibiotic pe baza de reteta, cere medicului tau un antiseptic urinar, cum ar fi nitrofurantoina sau acidul nalidixic, care au si ele efecte secundare, dar nu afecteaza bacteriile intestinale si nu provoaca aparitia candidozei.

Sursa: https://www.stylecraze.com/articles/home-remedies-to-prevent-urinary-tract-infection/

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.