Varietatea: principiul de baza pentru o alimentatie sanatoasa

5
(2)

alimentatie sanatoasa

Recomandarea specialistilor in nutritie pentru o alimentatie sanatoasa este sa mancam cat mai variat. Cu totii o stim, dar putin o urmeaza si inteleg.

Asadar:

In ce consta o alimentatie variata?

Atunci cand mananci cat mai variat, este mult mai usor sa urmezi un regim alimentar echilibrat si sanatos. Nu toate alimentele sunt la fel de nutritive, insa atunci cand mananci variat, este mai usor sa oferi organismului toti nutrientii esentiali pentru a functiona optim.

Exista in jur de 50 de vitamine, aminoacizi, minerale si acizi grasi esentiali de care organismul are nevoie, iar acestea se regasesc in alimentele din cele 5 grupe principale: legume, fructe, carne, cereale si lactate. Fiecare dintre aceste categorii ofera organismului nutrienti cheie diferiti. De pilda, lactatele sunt bogate in proteine si calciu, iar fructele sunt o sursa nemaipomenita de vitamine, mai ales vitamina C.

alimentatie sanatoasa piramida

Este recomandat sa nu se excluda alimente din niciuna dintre grupele principale, iar pe acelea care nu au fost incadrate in aceste categorii sa le consumi ocazional. Este vorba depre alimente de care organismul nu are nevoie. Acestea contin foarte multe calorii, grasimi saturate zahar sau sare si prea putini nutrienti esentiali.

O alimentatie variata inseamna o alimentatie sanatoasa?

In ceea ce priveste alimentatia, calitatea, nu cantitatea ar trebui sa conteze inainte de toate. Excesele alimentare, mai ales daca vorbim despre mancaruri care nu sunt incluse in cele 5 categorii principale, nu vor oferi organismului decat un minim de nutrienti esentiali. Cheia unei nutritii sanatoase si echilibrate este varietatea, aceasta fiind singura cale prin care vei putea oferi organismului toti nutrientii esentiali.

Sa mananci cat mai diversificat inseamna sa incerci mereu cate un aliment nou din fiecare dintre cele 5 grupe. Chiar daca ti se va parea monoton sa consumi aceleasi produse, chiar si prin rotatie, este mult mai indicat sa mananci o varietate de alimente sanatoase, decat foarte mule mancaruri procesate, cu numerosi aditivi si care nu vor sprijini functionarea optima a organismului.

Conform running.competitor.com, cercetatorii in domeniu au descoperit ca aplicarea principiului diversitatii este mai ales indicata in cazul fructelor si legumelor, acestea avand beneficii majore asupra starii de sanatate. Un studiu care sprijina aceasta afirmatie este cel desfasurat de cercetatori de la Universitatea din Colorado. Acestia au impartit 106 femei in doua grupuri, cu doua regimuri alimentare diferite. Toti subiectii consumau 8-10 fructe si legume in fiecare zi, numai ca unul dintre grupuri manca 18 sortimente de fructe si legume, iar celalalt numai 5. Analizele de sange au aratat o scadere a peroxidarii lipidice (proces prin care radicalii liberi distrug celulele) datorata aportului mare de antioxidanti din fructe si legume. Cu toate acestea, in cazul grupului a carui dieta includea 18 sortimente de fructe si legume s-a constatat o scadere a efectelor negative a radicalilor liberi asupra ADN-ului.

Varietatea alimentara a fost redusa cumplit iar mancarurile procesate, ambalate atragator, cu numerosi aditivi daunatori si sarace in nutrienti au castigat teren. Diversitatea va face ca regimul tau alimentar sa fie mai sanatos numai daca vorbim despre diversificarea alimentelor incluse in categoriile principale!

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 2

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.