Toamna este, fara indoiala, anotimpul in care putem sa ne bucuram de o gramada de fructe si legume proaspete. Si sa facem conserve, bineinteles! Chiar daca stau in otet, legumele isi pastreaza o buna parte din calitatile nutritive, iar unele au un gust extraordinar. Cum este cazul verzei murate, foarte gustoasa in anotimpul geros. Varza este foarte ieftina in aceasta perioada a anului, asa ca de ce n-am profita de beneficiile pe care ni le ofera? Haideti sa vedem care sunt acestea.
Sumar articol:
Varza de toamna – caracteristici si beneficii generale
1. Varza previne cancerul de colon
Mai multe studii au ajuns la concluzia ca un consum regulat de varza poate duce la scaderea riscului aparitiei cancerului de colon datorita cantitatii mari de fibre pe care o contine. Substantele benefice pe care le gasim in varza ajuta, de asemenea, la cresterea productiei de estrogen ducand prin urmare la prevenirea cancerului la san si a celui ovarian.
2. Incetineste procesul imbatranirii
Varza este o sursa excelenta de vitamina C si beta-caroten (care provine din vitamina A), iar sucul pe care il contine ajuta la incetinirea procesului de imbatranire.
3. Previne aparitia bolii Spina Bifida
Spina bifida este o afectiune congenitala a coloanei vertebrale si se manifesta prin formarea incompleta a coloanei vertebrale, care poate fi intalnita la copiii nou-nascuti. Femeile insarcinate care consuma varza pot reduce riscul aparitiei acestei afectiuni.
4. Vindeca ulcerul
Pentru ca este o planta cu proprietati anti-inflamatorii, varza previne aparitia ulcerului. Cei care se confrunta cu aceasta afectiune pot apela la sucul obitnut din varza pentru a se vindeca.
5. Scade niveul de colesterol din sange
Asa cum probabil stii, in organismul tau exista o combinatie de colesterol „rau” si colesterol „bun”. Cand cel „rau” este intr-o cantitate mai mare decat cel „bun”, esti predispus la contractarea diferitelor boli, in special a celor cardiovasculare. Varza, prin substantele pe care le contine, poate reduce nivelul colesterolului „rau”, protejandu-te inclusiv de infarcturi. Cea mai buna varianta de a obtine acest beneficiu important, este sa consumi varza aburita sau fiarta. Nutrientii de care ai nevoie sunt mai repede eliberati circuland rapid in organism.
6. Te ajuta sa slabesti
Una dintre cele mai populare diete pentru slabit este cea cu varza. Pe langa faptul ca este saraca in calorii, varza ajuta si la arderea grasimilor prin continutul de vitamina C. In plus, consumand varza, senzatia de foame va fi diminuata pentru o perioada destul de lunga de timp.
7. Ajuta la curatarea tenului
Problemele cu tenul pot fi usor rezolvate prin alimentatie. Datoria continutului mare de vitamina D, varza este unul dintre alimentele care vindeca acneea.
8. Imbunatateste sistemul imunitar
Ingredientul numit sulforafan ajuta la crearea antioxidantilor, care lupta cu infectiile (de aici si calitatea de a combate cancerul). Celulele nu mai sunt afectate si productia de enzime duce la accelerarea procesului de detoxifiere.
9. Promoveaza cresterea musculara
Varza contie iod, substanta necesara cresterii musculare, dar mai ales cresterii puterii. Devenind mai puternic, vei putea face mai multe antrenamente care pot duce mai departe la castiguri in masa musculara. De asemenea, sucul obtinut din varza este recomandat in perioada de refacere, dupa antrenament, deoarece elibereaza durerea de dupa formarea acidului lactic in muschi, dezinfecteaza colonul si te energizeaza.
10. Sprijina functiile creierului
Vitamina K, pe care o gasim din plin in varza, sprijina functiile cognitive si concentrarea, prevenind deteriorarea neuronilor si ne fereste de Alzheimer si dementa. Varza rosie are cea mai mare cantitate de vitamina K.
Pe langa toate acestea, radicalii liberi si acidul uric, pe care consumul de varza ii poate inlatura, sunt principala cauza a reumatismului, a gutei, a artritei, a problemelor pielii etc.
11. Varza este un tratament bun pentru durerile de cap
Varza este un tratament extern pentru inlaturarea durerilor de cap si a umflaturilor. O compresa calda cu foi de varza elibereaza durerea: pune o frunza de varza pisata intre doua carpe din bumbac si aplic-o pe frunte pentru a scapa de migrene. In cazul celor cronice, este recomandat si consumul de suc (25-50 ml pe zi).
Varza – vitamine si minerale
(valori pentru 100 g)
Varza – retete simple pe care le poti incerca toamana aceasta
Si daca tot am povestit atatea despre beneficiile pe care le are varza pentru sanatate, este important sa avem si cateva idei despre cum am putea sa o includem cat mai mult in alimentatia noastra. Iata care sunt propunerile noastre:
Salata confetti cu seminte
2 linguri otet de mere
2 lingurite miere
2 lingurite mustar Dijon
2 lingurite marar
1 lingurita seminte de mac
1 lingurita ulei de masline
Un varf de lingurita sare
1 bol varza verde si rosie, tocata
Felii de morcov taiate subtire
Mod de preparare:
Combina toate ingredientele intr-un bol, adauga piper si sare. Serveste imediat.
Salata de varza rosie cu mar si ghimbir
3 linguri otet de mere
1 lingura si jumatate ghimbir ras
1 lingurita mustar Dijon
1 lingurita miere
O jumatate de lingurita usturoi pisat
3 linguri otet de masline
Un varf de lingurita piper negru
1 mana varza rosie, felii
1 mana varza alba, felii
2 mere taiate felii
2 lingurite suc de lamaie
1 mana de stafide, umflate in apa calda
O mana seminte de floarea soarelui, coapte
Mod de preparare:
Amesteca primele 5 ingrediente intr-un bol, apoi adauga uleiul de masline, sarea si piperul si pune bolul deoparte.
Stropeste feliile de mar cu suc de lamaie pentru ca acestea sa-si pastreze culoarea (sa nu devina maronii).
Adauga varza, feliile de mar si jumatate din cantitatea de seminte de floarea soarelui, apoi adauga si primul amestec. Presara semintele de floarea soarelui ramase pe deasupra, pentru ornament.
Salata de varza Waldorf
Un bol varza tocata
3 mere mari, verzi, taiate felii
6 linguri stafide
3 linguri nuci tocate
3 linguri iaurt fara grasimi
2 linguri maioneza fara grasimi
1 lingura miere
1 lingura hrean (la borcan)
Sare
Piper
Mod de preparare:
Amesteca primele 4 ingrediente intr-un bol mediu.
Combina iaurtul si restul de ingrediente, amestecand bine cu un tel. Toarna amestecul peste varza si amesteca bine. Acopera totul si lasa bolul la racit timp de 2 ore, inainte de a servi salata.
Tu mai stii si alte rete cu varza? Impartaseste-le cu noi, lasand un mesaj la sectiunea „comentarii”.