Vin rosu: beneficii cu… masura

5
(1)

vin rosu beneficii

Primele dovezi ale cultivarii strugurilor dateaza inca din anul 6000 i.e.n. si au fost localizate in Orientul Mijlociu. Egiptenii au inscriptionat recoltarea strugurilor pe zidurile mormintelor, iar multi dintre faraoni erau chiar ingropati cu sticle de vin. In Grecia Antica vinul era considerat o bautura aleasa, dedicata elitelor vremii. Abia in timpul Imperiului Roman, vinul a devenit o bautura populara raspandindu-se, la scurt timp, si in restul Europei.

Dupa caderea Imperiului Roman, productia de vin au continuat si in Imperiul Bizantin, raspandindu-se inclusiv in Asia Centrala, ajungand in China in secolul al VIII-lea. Expansiunea Islamului, insa, aproape a desfiintat industria vinului in nordul Africii si Orientul Mijlociu.

In Europa, pe de alta parte, productia de vinuri continua, revenind manastirilor, vinul fiind necesar ritualului crestin al impartasaniei.

Productia si comertul cu vinuri va cunoaste o inflorire spectaculoasa in secolul al XVIII-lea, mai ales in Franta, Bordeaux devenind cel mai important producator de vinuri. Tot in aceasta perioada, au aparut productii de vin regionale, fiecare avand caracteristici distincte in functie de soiul strugurilor cultivati.

Daca in context european vinul are o istorie indelungata, in ceea ce priveste contextul american prima productie de vin are loc in secolul al XIX-lea. Ohio a fost prima regiune care a reusit sa cultive struguri pentru productia de vin. A urmat apoi California.

Asupra culturilor de vita de vie din Europa avea sa se abata o catastrofa: epidemia de filoxera, care a distrus multe dintre soiurile de struguri si care a afectat timp de veacuri, fara precedent, productia de vinuri.

Astazi, majoritatea tarilor de pe mapamond cultiva struguri pentru productia de vin. Evolutiile tehnice si tehnologice, cumulate cu procesul dinamic al globalizarii care faciliteaza importul si exportul, au facut ca productia de vinuri sa devina o industrie profitabila, desfasurata la scara larga.

Beneficiile consumului moderat de vin rosu

vin rosu beneficii cu masura

Acum ca stii cate ceva despre provenienta si istoria licorii pe care o torni in pahar dupa masa, iata ce beneficii iti poate aduce consumat, desigur, cu moderatie.

Vinul rosu este una dintre cele mai vechi bauturi alcoolice si, totodata, una dintre cele mai studiate, cu rezultate impresionante in urma cercetarilor intreprinse. S-a demonstrat ca vinul rosu creste speranta de viata, protejeaza impotriva a diferite forme de cancer, imbunatateste functionarea creierului si este benefic pentru sanatatea inimii.

Ce inseamna consum moderat de vin rosu?

Consumul moderat de vin rosu aduce beneficii sanatatii. Insa ce inseamna consum moderat? Ce cantitate de vin este indicat sa bei, astfel incat avantajele bauturii sa nu se transforme in pericole pentru sanatate? Ei bine, o cantitate moderata de vin se stabileste in functie de numerosi factori, cum ar fi: varsta, sexul, greutatea sau temperatura corpului, starea generala de sanatate, precum si daca acesta este baut dupa masa ori pe stomacul gol.

Femeile, de pilda, au o cantitate mai mica de apa in corp decat barbatii, iar acest lucru accelereaza absorbtia alcoolului. Asadar, o cantitate moderata de vin pentru o femeie, va fi mereu mai mica decat cea recomandata unui barbat.

Vin rosu: beneficii… ametitoare

1. Reduce riscul depresiei

O echipa de cercetatori din Spania a descoperit ca vinul poate reduce riscul depresiei. Studiul a fost intreprins pe un esantion de 2,683 de barbati si 2,822 de femei cu varste cuprinse intre 55 si 80 de ani si a durat 7 ani.

Subiectii au completat chestionare anuale privitoare la alimentatie, inclusiv cu detalii despre consumul de bauturi alcoolice.

In urma datelor, cercetatorii au descoperit ca femeile si barbatii care consumau intre 2 si 7 pahare de vin pe saptamana aveau riscuri mai mici de a suferi de depresie.

2. Reduce riscul imbolnavirii de cancer la colon

Oamenii de stiinta de la Universitatea Leicester, din Marea Britanie, au eliberat un raport conform caruia consumul moderat de vin rosu poate reduce riscul de imbolnavire de cancer la colon cu aproximativ 50%.

3. Vinul rosu are proprietati anti-imbatranire

Cercetatorii de la Harvard au descoperit ca vinul rosu are proprietati impresionante anit-imbatranire. Acest lucru se datoreaza resveratrolului, compus prezent in coaja strugurilor si, implicit, in vinul rosu.

4. Previne aparitia cancerului la san

Majoritatea bauturilor alcoolice cresc riscul aparitiei cancerului la san. Conform studiilor, vinul rosu are efectul invers. Oamenii de stiinta au explicat ca substantele pe care le contin coaja si samburii de struguri rosii reduc nivelul de estrogen si cresc nivelul testosteronului, iar de aici rezulta un risc diminuat de aparitie a cancerului la san.

5. Poate preveni diabetul de tipul 2

In urma unui experiment, intreprins de oameni de stiinta din China, s-a demonstrat ca resveratrolul creste sensibilitatea la insulina, rezistenta la insulina fiind un factor critic care contribuie la aparitia diabetului de tipul 2. Cu toate acestea, deoarece experimentul a fost intreprins pe soareci, sunt necesare mai multe cercetari care sa confirme descoperirile.

 Tu obisnuiesti sa bei vin rosu? 🙂

 

Sursa: nytimes.com

medicalnewstoday.com

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.