Zaharul brun este mai sanatos. Un mit?
Nu de putine ori am auzit oameni in jurul meu spunand ca 2-3 lingurite de zahar in ceasca de cafea pot fi trecute cu vederea, mai ales daca este vorba de zahar brun. Foarte multe persoane au recurs la zaharul brun si il consuma cu inima impacata considerand ca exista o mare diferenta intre acesta si zaharul alb…. Dar diferenta nu este chiar atat de mare.
Zaharul brun, un rau mai mic?
Pentru ca orezul brun este mai sanatos decat cel alb si pentru ca painea neagra este mai bogata in vitamine si minerale (si mai saraca in calorii) decat painea alba, suntem tentati sa gandim la fel si in cazul zaharului brun. Si gandirea nu este una gresita, pentru ca zaharul brun contine ceva in plus fata de zaharul alb: melasa, produs obtinut din procesarea sfeclei si a trestiei de zahar.
Teoretic, melasa se gaseste in zaharul mai putin procesat, aceasta continand cantitati semnificative de vitamine si minerale (calciu, potasiu, fier, magneziu etc.), insa de cele mai multe ori aceasta este este reintrodusa in zaharul rafinat de catre producatori pentru a obtine culoarea inchisa si dimensiunea cristalelor de zahar brun. Astfel, cantitatea de melasa prezenta in cele mai multe sortimente de zahar brun de pe rafturile magazinelor este mult prea mica pentru a vorbi de un continut important de vitamine si minerale.
Zaharul brun ingrasa mai putin?
Conform Nytimes.com… nu. Mai precis, o lingurita de zahar brun contine 17 calorii, in timp ce o lingurita de zahar alb – 16 calorii. Asadar, intre zaharul brun si cel alb nu exista o diferente sesizabile din punct de vedere al efectului asupra sanatatii sau a siluetei, ci cel mult din punct de vedere al gustului sau al utilizarii lor la prepararea prajiturilor sau a dulciurilor.
cred ca multi confunda zaharul brun cu cel brut, ultimul fiind cu totul altceva..